matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
;]:
Udowodnij, że log
3
a − log
3
b = log3
a
b
23 lis 21:21
Jack:
niech x=log
3
a ⇔ 3
x
=a oraz y=log
3
b ⇔ 3
y
=b.
a
3
x
a
Stąd
=
=3
x−y
, lecz
=3
x−y
jest z def. logarytmu równoważne temu:
b
3
y
b
a
a
x−y=log
3
,czyli wracając do oznaczeń log
3
a − log
3
b= log
3
b
b
23 lis 21:39