Oblicz granice funkcji w podanym punkcie.
geber:
f(x) = 10x / tg3x, x=0
jak by ktos ladnie to rozpisal i wyjasnil to bylbym wdzieczny
19 mar 12:28
Bogdan:
Korzystamy z twierdzenia: lim (sinx) / x = 1
x→0
10x 10x 10x*cosx
lim ---------- = lim ------------ = lim ------------------- =
x→0 tg3x x→0 sinx/cosx x→0 sinx
10*cosx
lim ----------------- = 10 bo cos0 = 1 oraz lim sinx/x = 1
x→0 sinx/x x→0
19 mar 12:46
geber: Bogdan skad wziol sie tu cosx
10x*cosx
lim ------------------- =
x→0 sinx
a tutaj co sie stalo z x czeum on jest na dole
10*cosx
lim ----------------- = 10
sinx/x
sorry ale nigdy nie czailem matmy
19 mar 13:29
Bogdan:
Bo tgx = sinx/cosx
ale rzeczywiście, połknąlem 3, powinno być tg3x = (sin3x) / (cos3x)
Korzystamy z twierdzenia: lim (sinx) / x = 1
x→0
10x 10x 10x*cos3x :3x
lim ---------- = lim ------------ = lim ------------------- =
x→0 tg3x x→0 sin3x/cos3x x→0 sin3x : 3x
{dzielę licznik i mianownik przez 3x}
(10/3)*cos3x
lim ----------------- = 10/3
x→0 (sin3x)/(3x)
19 mar 13:44