Kolejne zadanie, 3 Technikum
~MICHAŁ: Cześć. Mam problem z kolejnym zadaniem (poprzednie nie rozwiązane jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/112791.html).
Mianowicie: "Pole trójkąta o obwodzie 100cm jest równe 10cm
2. Wobec tego promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt ma długość .....
23 lis 21:02
23 lis 21:07
~MICHAŁ: Ale na co wzór mam znaleźć? Przewertowałem je wszystkie i żaden mi nie pasuje...
23 lis 21:20
~MICHAŁ: Znalazłem jakiś:
r=2P / a+b+c
czyli
r=2*10cm2 / a+b+c tylko co mam z tym zrobić jak nie mam a b c ?
23 lis 21:26
Bogdan:
A po co Ci a, b, c?
| | 1 | |
PΔ = p*r, p = |
| (a + b + c), tu p = 50 |
| | 2 | |
10 = 50*r ⇒ r = ...
23 lis 21:32
inna: a,b,c tworza razem obwód .
23 lis 21:36
~MICHAŁ: @Bogdan, a co to jest to małe p? Nie rozumiem nadal, mam przerwę od szkoły miesięczną i do
mnie wszystko trudno dociera
23 lis 21:58
Aga: p to połowa obwodu wielokąta, w tym przypadku trójkąta.
23 lis 22:00
~MICHAŁ: Ok, wyszło mi 0,5cm. Dobrze?
I skąd jest ten wzór dokładnie i na co (ten od Bogdana)? Na pole obojętnie jakiego trójkąta,
który ma w sobie wpisane koło?
23 lis 22:16
~MICHAŁ: 0,2cm*
23 lis 22:39