Wielomiany
Aga: Rozłóż wielomian na czynniki:
5(x−1)
2+(x−1)
Wiem jak to się robi, tylko mam problem z tym przykładem bo nie wiem co zrobić gdy mam nawias
podniesiony do kwadratu, proszę o wytłumaczenie
23 lis 20:53
ICSP: użyj tego :
t = (x−1)
5t
2 − t =

później podstaw z powrotem xD
23 lis 20:54
Aga: Nie rozumiem za bardzo
23 lis 20:57
ICSP: 5(x−1)2 + (x−1)
mało kto zauważy ze da się wyciągnąć (x−1) przed nawias. Dlatego stosuje się w takich wypadkach
"trick"
(x−1) = t ⇔ (x−1)2 = t2
5*t2 + t a tutaj już widać bardzo ładnie że można wyciągnąć t przed nawias : t(5t + 1)
i teraz ponownie wstawiasz za t (x−1) i wykonujesz już proste działania.
Oczywiście możesz robić na piechotę ale jak kto woli.
23 lis 21:20
Aga: Dziękuję
23 lis 21:56