.
galileo: α=π/5 alfa równa się pi piątych ? pomóżcie
23 lis 20:52
ICSP: i co z tym?
23 lis 20:54
galileo: przepraszam, oczywiście obliczyć wartości sin i cos dla kąta
23 lis 20:56
ICSP: takie masz dokładne polecenie?
23 lis 21:01
galileo: tak
23 lis 21:04
galileo: obliczyc sin alfa i cos alfa dla pi piątych
23 lis 21:05
galileo: .
23 lis 21:10
ICSP: masz chociaż do tego odpowiedzi?
a sinusa się już wyliczy z jedynki trygonometrycznej xD
23 lis 21:16
galileo: nie mam odpowiedzi, a skąd masz 36 stopni ?
23 lis 21:20
23 lis 21:21
ICSP: ty jesteś z podstawy czy z rozszerzenia?
23 lis 21:22
galileo: głęboka podstawa jeżeli chodzi o trygonometrię − nie mogę tego zrozumieć
23 lis 21:29
ICSP: skoro podstawa to wystarczy że podasz przybliżoną wartość z tablic. Myślałem że musisz podać
jakąś dokładna wartość ale na pewno tego na podstawie nie wymagają.
23 lis 21:31
galileo: jasne pi piatych to 180\5 = 36 ale skad mamy cos360 = 1+√5/4
23 lis 21:36
ICSP: na podstawie nie ma metod i wzorów których użyłem. Sprawdź czy na końcu książki nie masz
tablicy wartości funkcji trygonometrycznych.
23 lis 21:37
galileo: głęboka podstawa to ja i połowa rocznika reszta jest z trygonometrią za pan brat próbuje ich
gonic − więc jak z tymi wzorami

?
23 lis 21:41
23 lis 21:43
galileo: obliczyć cos alfa jezeli tg alfa = 3/4 i alfa nalezy do od pi do 3/2 pi
23 lis 21:47
ICSP: | | π | |
czyli poziom rozszerzony... Tak więc nie wygląda to za ładnie z tym |
| ... |
| | 5 | |
23 lis 21:49
galileo: no. dzieki za pomoc spróbuje z swoim koreprtytorem
23 lis 21:56
ICSP:
cos36
= (cos18
o)
2 − (sin18
o)
2 = −2sin
218
o +1
| | √5 + 1 | |
czyli cos36o = 1 − 2sin218o po podstawieniu otrzymujesz właśnie liczbę = |
| |
| | 4 | |
jednak mam wątpliwości czy to aby na pewno poziom liceum.
Eta jak sądzisz?
23 lis 21:59