indukacja matematyczna
Maja : kochani, mam problem ze zrozumieniem zadania:
wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba: 4
n+15n−1 jest podzielna przez 9
pierwszy krok zrobiłam, lecz mam problem z k+1
według książki rozwiązanie to:
4
n+1+15(n+1)−1=
4
n*4+15n−1=(4
n*4+15n*4−4*1) + 45n+18 itd...
nie wiem skąd się wzięło to 45n=18... może mi ktoś wytłumaczyć?
z góry dziękuję
23 lis 20:10
Maja : przepraszam... na końcu miało być zamiast 45n=18−−−−−−> 45n+18
23 lis 20:18
Bizon:
dowód przeprowadzany poprzez indukcję matematyczną, czyli:
− sprawdzenie dla n=1 .....
− założenie prawdziwości dla k≥1 czyli, że
4k+15k−1 jest podzielne przez 9
− wykazanie prawdziwości dla k+1
czyli: 4
k+1+15(k+1)−1=4*4
k+15k+15−1=4
(4k+15k−1)−45k+18
..... teaz widać

? −
23 lis 22:09
Maja : ooo! dziękuję bardzo! widać
23 lis 22:33
Sławek:
4*4k+15k+15−1 = 4*4k+15k+14 = 4*4k+(60−45)k+ (18 − 4) = 4*4k+ 60k − 45k + 18 − 4 =
= 4*4k+ 60k − 4 − 45k + 18 = 4(4k+15k−1)−45k+18
23 lis 22:35