Bardzo prosze o pomoc
Hektor: Rozwiąż równanie
| x - 2 | - | 3 - x | - | 2x + 8 | = 5
19 mar 10:44
Bogdan:
Witam.
Najpierw uporządkujmy równanie.
|x - 2| - |x - 3| - 2|x + 4| = 5
(-∞, -4) <-4, 2) <2, 3) <3, +∞)
------------- -4 -------------- 2 -------------- 3 ------------->
1. Dla x € (-∞, -4): -x + 2 + x - 3 + 2x + 8 = 5 => x = -1 sprzeczność
2. Dla x € <-4, 2): -x + 2 + x - 3 - 2x - 8 = 5 => x = -7 sprzeczność
3. Dla x € <2, 3): x - 2 + x - 3 - 2x - 8 = 5 sprzeczność
4. Dla x € <3, +∞): x - 2 - x + 3 - 2x - 8 = 5 => x = -6 sprzeczność
Równanie nie ma rozwiązań.
19 mar 11:23
Bogdan:
Hektor, czy wszystko jasne? proszę o potwierdzenie
19 mar 12:40
Hektor: Dziękuje bardzo
19 mar 14:01