zapisz wyrażenie w postaci potęgi
Renata: proszę o pomoc w rozwiązaniu tego wyrażenia.muszę przedstawić to w postaci potęgi.przepraszam
za zapis tego przykładu:w ulamku zwykłym jedna dwieście czterdziesta trzecia*3do potęgi
drugiej*(81)do potęgi 2*3 do potęgi −3=
23 lis 20:07
ss: zapisz po ludzku
23 lis 20:09
Jolanta: 243:3=81
81:3
27:3
9:3
3 :3
1 81=3
4
spróbuj
23 lis 20:13
Jolanta: 243
2=(3*81)
2=3
2*81
2
23 lis 20:17
Renata: nie umiem pisać ułamków na klawiaturze a poprawny przykład to jenda dwieście czterdziesta
trzecia razy 3 do potęgi drugiej razy 81 do potęgi drugiej razy 3 do potęgi −3=,jeszcze raz
przepraszam za formę zapisu
23 lis 20:49
23 lis 21:18
Renata: tak właśnie tak powinno to być zapisane
23 lis 21:23
Jolanta: podpowiadałam Ci jak rozpisac. zrobiłąś coś?
23 lis 21:25
Renata: tak,zaraz to zapiszę,tylko daj mi chwilkę
23 lis 21:26
Renata: jedna/dwieście czterdziesta trzecia*(3*81)do pot.drugiej*jedna /trzecia do potęgi−3 w
mianowniku,ja tego nie rozumiem w ogóle ,nie mam pojęcia co skąd się bierze,jeśli możesz
wytłumacz to
23 lis 21:31
Jolanta: jak mozesz inaczej zapisac liczby napisałałam wyzej ,czytałaś?
23 lis 21:45
Renata: jużchyba wiem,zapiszę wynik,a Ty jeśli możesz potwierdz jego
prawidłowość=(13)5*32*812*133=(3*81)2*(13)8
23 lis 21:57
Jolanta: 243:3 243=3
5 81=3
4
81:3
27:3
9:3
3:3
1
| 32*(34)2*3−3 | | 32*38*3−3 | | 37 | |
| = |
| = |
| =32 |
| 35 | | 35 | | 35 | |
23 lis 22:01
Jolanta: wiesz dlaczego tak ?Pytaj jeśli masz wątpliwosci
23 lis 22:03
Renata: nie mam na razie pojęcia skąd zapisy w liczniku,ale muszę to przemyśleć
23 lis 22:12
Renata: Jolu ,nie wiem dlaczego tak jest to zapisane?
23 lis 22:25
Renata: a co z 1243?
23 lis 22:28
Renata: Jolanto ,dziękuję Ci za pomoc i wszelkie starania w wytłumaczeniu mi tego,chyba jestem
przemęczona i muszę odpocząć,jeszcze posiedzę nad tym i choć pewnie jest to proste ja nie daję
rady.mam nadzieję ,że dojdzie to do mojej mózgownicy,inaczej nie zaliczę pracy
kontrolnej,dzięki wielkie jeszcze raz.
23 lis 22:38
Jolanta: Renata podstawa to wzory
np 32 *35=32+5=37
{34)3=34*3=312
23 lis 22:46
Jolanta: np 3
7:3
2=3
7−2=3
5
przy mnozeniu ułamka przez liczby całkowite mnoży sie je przez licznik
dlatego zamiast 1 masz liczby
o godx\z 22.01 napisałąm Ci jak zamieniałam
23 lis 22:50
Renata: ja to zrobiłam po prostu
tak:1243*9*6561*133=1243*91*65611*127+24327=9=32
23 lis 22:55
Jolanta: Ale jeżeli musisz umiec zapisywac w postaci potegi to trzeba tak jak pisałam.
23 lis 23:01
Renata: jaaaaaaaaaaaasne.Jolanto ,już wiem ,no tak kurcze teraz Ci się przyznam,mam 34 lata i
postanowiłam nadrobić stracony czas ,podjęłam naukę w liceum, weszłam w środek semestru,i
jestem do tyłu z materiałem,ale już rozumiem.przy mnożeniu ułamka przez liczbę całkowitą
licznik mnożymy przez tą liczbę a mianownik pozostaje bez zmian,już wiem teraz ,a ja szukałam
tej jedynki z licznika,Bardzo Ci dziękuję,choć przyznaję,że błądziłabym jeszcze długo bez
Twoich podpowiedzi.jeszcze raz dzięki wielkie.Pozdrawiam.
23 lis 23:09
Jolanta: .Po lewej stronie ekranu znajdziesz sporo teorii i rozwiazanych zadan Powodzenia
23 lis 23:15
as: a−4*(a−2:a)−3
2 paź 19:21
Pawel : Jaka potega liczby 9 da nam wynik 243 proszę o pomoc nic z tego nie wiem
3 cze 00:39