zbiór Pazdro
Tomcio: Objętość stożka wynosi 100Pi a tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
którego tangens jest równy 2,4 Wyznacz promień podstawy stożka
23 lis 19:46
Michal123: jaki kąt 30, 45, 60
23 lis 20:20
Michal123: na pewno będzie nachylona pod kątem 670 tgα=2,3559≈2,4 odczytana z tabeli wartości funkcji
trygonometrycznych
23 lis 20:34
dero2005:
h = 2,4 r
V =
13πr
2*h =
13π*r
2*2,4 = 100π
2,4r
3 = 300
23 lis 20:44
Michal123: V=100π
r=?
h=2,4 r
300π=πr
2*2,4r/:π
300=2,4r
3
2,4r
3=300/2,4
r
3=125
r=
3√125
r= 5 cm
23 lis 20:45
dero2005:
pomyłka r = 5 Michal123 ma racje
23 lis 21:15