wielomiany
kylo1303: Wykaż, że x∊R:
(x2+2)(x2−a)+2a+1>0
Zaczalem tak:
(x2+2)(x2−a)+2a+1>0
x4+2x2−ax2−2a+2a+1>0
x4+2x2−ax2+1>0
tutaj mozna ewentualnie:
(x2+1)2 − ax2>0
(x2+1−x√a)(x2+1+x√a)>0 przy czym tutaj wchodzi nam juz koniecznosc a≥0
Jakies wskazowki czy rozwiazanie mile widziane.
23 lis 19:39
ss: wezmy twoja linijkę x4+x2(2−a)+1>0
dla a=7 mamy
x4−5x2+1>0
nierównośc nie jest spełniona dla każdego x∊R
Co za tym idzie pytanie brzmi wiemy coś o a ?
23 lis 19:48
krystek: A dlaczego nie przy pomocyΔ?
Mamy x4+(2−a)2+1>0
23 lis 20:19
krystek: x4+(2−a)x2+1>0
23 lis 20:20
krystek: x4+(2−a)x2+1>0
23 lis 20:20
ss: (2−a) nie jest do kwadratu przynajmniej u kylo w 5 linijce krystek.
jesli przyjac ze jest jak u ciebie krystek nie ma co liczyc delty wyrazenia sa dodatnie wiec
ich suma tym bardziej
23 lis 20:21
ss: pokazalem ze nierównosc nie jest zawsze spelniona

to zalezy od wspolczynnika a

np dla a=7
sie sypie wiec nie wykazemy czegos co nie jest zawsze prawdziwe
23 lis 20:22
kylo1303: Dzieki, pewnie dlatego mi nie wychodzilo. Przyklad podany przez nauczyciela wiec pewnie sie
gdzies machnal.
23 lis 20:22
ss: moze narzucił coś na współczynnik a ?
23 lis 20:23
kylo1303: Ewentualnie jakby ktos byl baardzo ciekawy to jutro sie dowiem gdzie tkwi blad (bo zakladam ze
gdzies jest)

Jeszcze raz dzieki za checi.
23 lis 20:23
kylo1303: No wlasnie nic nie ma, zadnych wytycznych co do "a" ...
23 lis 20:25
krystek: A nie jest to dla jakich" a" nierówność jest spełniona dla każdego x?
23 lis 20:25
krystek: Inaczej to zad nie ma sensu być rozpartywane!
23 lis 20:26
ss: o to to.... krystek tak mogłoby być

ale w sumie kto to może wiedzieć
23 lis 20:27
ss: krystek dlatego ciagle pisałem że nie może być "wykaż" w poleceniu.
23 lis 20:27
kylo1303: hmmm... mozliwe, zaraz to rozpatrze. Ja mam tylko zapis w zeszycie, jak widac nie pelny. Tak
wiec prawdopodobnie odkryliscie sens zadania (jeszcze raz dzieki, teraz powinno pojsc latwo)
23 lis 20:29
krystek: ok
23 lis 20:30
kylo1303: x4+2x2−ax2+1>0
x4 +x2(2−a)+1>0
x2=t, t≥0
t2+(2−a)t+1>0
Δ<0
a2+4−4a−4<0
a(a−4)<0
a∊(0,4) i jest to jakies rozwiazanie. Dzieki za pomoc w rozwiklaniu zadania.
23 lis 20:34
krystek: Winna treść brzmieć wykaż dla jakich "a" nierównośc jest prawdziwa dla x∊R
23 lis 20:39