Zadanie z okręgów
Tomek: Napisz postać kanoniczną równania okręgu o środku w punkcie S(xs, ys) i promieniu r, jeśli;
a) S(−1,0), r=1
b) S(−√2, −√3), r=8
Prosze o pomoc.
23 lis 19:34
Jola: (x−a)2+(y−b)2=r2
wiesz juz ?
23 lis 19:39
Tomek: nie za bardzo. Mogłabyś mi podstawić do wzoru (bo nie wiem co do czego dać...)
Byłbym wdzięczny
23 lis 19:40
kylo1303: Masz wzor:
(x−a)2 + (y−b)2=r2 , gdzie r to promien, a "a" i "b" to wspolrzedne srodka okregu S(a,b)
Podstaw i wyjdzie.
23 lis 19:41
Tomek: dzieki wielkie
23 lis 19:50
Jolanta: jezeli srodek okręgu jest w punkcie x=0 i y=0 zapisujemy S(0,0)
wzór okregu jest x2+y2=r2 r promień
jezeli środek znajduje sie w innym miejscu x=a y=b zapisujemy S(a,b)
wzór(x−a)2+(y−b)2=r2
23 lis 19:51
krystek: Wpadłby Tomek na to gdyby napisać (x−xs)2+(y−ys)2=r2
23 lis 19:53