Bogdan
Basia: Bogdanie ! Zadanie dla Ciebie ! Ja się chyba poddaję !
ABDC jest trapezem równoramiennym (AB i CD podstawy)
K - punkt przecięcia przekątnych
Ptr.ACK = 3*Ptr.cdK
promień koła opisanego na ACK = 2*promień koła opisanego na CDK
kąt ABD = kąt CAB = 51
oblicz f.trygonometryczne kąta CAB.
19 mar 01:45
Bogdan:
Basiu, dopiero teraz przeczytałem treść zadania i spróbuję je rozwiązać, sprecyzuj
jednak polecenie do tego zadania. Podajesz miarę kata CAB i potrzebujesz funkcje
trygonometryczne tego kąta?
Jeszcze jedno pytanie dotyczące oznaczeń. Czy tak oznaczony jest ten trapez?
C--------------D
/ \
/ \
/ \
A---------------------B
19 mar 11:00
gosiaa: Dzień dobry ! Bogdan to zadanie jest moje:( ,Basia chciała mi pomóc.podana jest miara
kąta ABD=51 i potrzebne sa funkcje trygonometryczne kąta CAB.Trapez jest dobrze
narysowany.Proszę o pomoc !
19 mar 11:45
gosiaa: z mojego rysunku wynika że są to jednakowe kąty...Basia widziała dokładny rysunek i
dobrze opisała zadanie
19 mar 11:56
Bogdan:
Jeśli trapez jest równoramienny, to miary kątów ABD i CAB są równe i wynoszą 51o.
Wobec tego z tablic trygonometrycznych odczytujemy:
sin51o = 0,7771
cos51o = 0,6293
tg51o = 1,2349
ctg51o = 0,8098
Proszę sprecyzować polecenie w tym zadaniu, a jeszcze lepiej przepisać dokładnie
z podręcznika lub z innego źródła treść tego zadania.
Jeśli stosunek pola trójkąta ACK do pola trójkata CDK (wg oznaczeń tu przyjętych)
jest równy 3 oraz miara kąta między dolną podstawą i ramieniem trapezu
równoramiennego wynosi 51o, to stosunek długości promieni okręgów opisanych
na tych trójkatach nie może być równy 2.
Jeśli chodzi o oznaczenia wielokątów, to istnieje niepisana umowa, wg której
oznacza się wierzchołki kolejnymi literami alfabetu w kierunku odwrotnym do ruchu
wskazówek zegara, czyli tam, gdzie teraz jest D powinno być C.
19 mar 12:33
Bogdan:
Jeśli stosunek pola trójkąta ACK do pola trójkata CDK (wg oznaczeń tu przyjętych)
jest równy 3 oraz miara kąta między dolną podstawą i ramieniem trapezu
równoramiennego wynosi 51o, to stosunek długości promieni okręgów opisanych
na tych trójkatach nie może być równy 2 - jeszcze to sprawdzę, ale proszę o podanie
dokładnej treści zadania.
19 mar 12:39
gosiaa: Pole trójkąta ACK jest 3 razy większe niż pole trójkąta CDK.Promień koła opisanego na
trójkącie ACK jest dwa razy większy niż promień koła opisanego na trójkącie CDK. Trapez
równoramienny ABDC. Kąt ABD=51 stponi. Szukane kąt alfa CAB.
19 mar 12:47
Bogdan:
No przecież jeśli trapez jest równoramienny, to kąt CAB jest taki sam, jak kąt ABD,
czyli oba te katy mają tę samą miarę równą 51o.
A może trapez nie jest równoramienny?
19 mar 13:05
Bogdan:
gosiaa - czekam na wyjaśnienie, czy trapez jest równoramienny, bo jeśli tak,
to mając daną miarę kąta ABD przy podstawie trapezu masz od razu daną miarę
kąta przy tej samej podstawie, czyli kąta CAB.
19 mar 14:14
gosiaa: bardzo przepraszam ,nie mogłam odpisać ,bo nie miałam dostępu do internetu.trapez jest
równoramienny. chozi o oznaczecie tego kąta w funkcji trygonometrycznej.
19 mar 16:30
Basia: Bogdanie widziałam ten rysunek. Właśnie tak (wbrew zasadom) jest ten trapez oznaczony..
Przy rysunku jest polecenie: znajdź kat CAB co wydaje mi się bezsensowne, bo przecież CAB
= ABD = 51 st.
Trapez jest równoramienny - to jest napisane.
Gosia wyjaśniła, że chodzi o dokładne policzenie (bez tablic) funkcji trygonometrycznych
kąta CAB = 51 st.
Ponieważ jednak polecenie na rysunku jest bezsensowne, możliwe wydaje mi się również, że
także ustna korekta tego polecenia nie jest precyzyjna.
To nie są zarzuty wobec Gosi. To nie jej rysunek. Ona go w takiej formie dostała od
autora zadania.
Rysunek sugeruje również, że należy obliczyć wysokość trapezu (bo jest narysowana).
Nie wiem tylko czy umieszczone na rysunku litery a,b (podstawy) należy traktować jak
dane.
Męczyłam się nad tym zadaniem przynajmniej ze 2 godziny.
Znalazłam masę różnych związków między katami, odcinkami itp., ale nic co pozwoliłoby mi
konkretnie policzyć f.tryg. tego kąta.
Nie chciałam zakładać z góry, że zadanie nie da się rozwiązać, dlatego Tobie je
podrzuciłam.
19 mar 18:38
gosiaa: jej ....tego kata nie ma chociaz jest napisany 51 .nie istnieje
19 mar 20:53
gosiaa: ten kąt trzeba obliczyć czytajac treść zadania .....tego kata nie ma w tresci zadania .
19 mar 21:02
Basia: Oj Gośka, Gośka !
Kto ten śliczny rysunek narysował ?
Bo narysowany naprawdę pięknie.
Teraz to będzie co innego. Mam nadzieję.
19 mar 21:06
gosiaa: Basiu sle Ci inny jesli pozwolisz na maila ..nie pogniewasz sie ?
19 mar 21:20
Basia: o.k. wyslij, ale teraz będę miała jakąś godzinkę przerwy
19 mar 21:23
Bogdan:
Dobry wieczór.
Mamy więc obliczyć miarę kąta α zawartego między podstawą i ramieniem trapezu
równoramiennego ABDC.
Przyjmuję oznaczenia:
Po - pole trójkąta AKC oraz trójkąta BKD, K - punkt przecięcia przekątnych,
P1 - pole trójkąta ABK,
P2 - pole trójkąta DCK,
E - punkt w podstawie AB będący spodkiem wysokości trapezu poprowadzonej z C,
F - punkt w podstawie AB będący spodkiem wysokości trapezu poprowadzonej z D,
d1 = |BK| = |AK|,
d2 = |CK| = |DK|
a = |AB| - dolna podstawa trapezu,
b = |CD| - górna podstawa trapezu,
c = |AC| = |BD| - ramię trapezu,
Ro - promień okręgu opisanego na trójkącie AKC o polu Po,
R2 - promień okręgu opisanego na trójkącie DCK o polu P2,
Trójkąty ABK i CDK są podobne.
W dowolnym trapezie zachodzi zależność: Po= √P1P2 => Po2= P1P2
(Basiu i Eto, pamiętacie zadanie, które trzy dni temu na dobranoc Wam przesłałem?
Zadanie to dotyczyło wyznaczenia pola trapezu w zależności od P1 i P2)
W tym zadaniu: Po= 3P2 i Ro= 2R2
Po= 3P2 => Po2= 9P22 => P1P2 = 9P22 => P1 / P2 = 9
Jeśli P1 / P2 = 9 to a/b = 3 i d1/d2 = 3 stąd a = 3b i d1 = 3d2
|AE| = |FB| = (a - b) / 2 = (3b - b) / 2 = b
Ro = (d1d2c) / (4Po) = (3d22c) / 4*3P2) = (d22c) / (4P2)
R2 = (d22b) / (4P2)
Ro= 2R2 => (d22c) / (4P2) = 2 * (d22b) / (4P2) => c = 2b
Stąd b/c= 1/2 i b/c = cosα
więc cosα = 1/2 => α = 60o
Wyszło 60o, a nie 51o jak sugerowała gosiaa.
19 mar 22:08
gosiaa: Dziękuję bardzo
19 mar 22:21
Bogdan:
Powiedz gosiu, skąd wzięła się miara 51o ?
19 mar 22:26
Basia: Brawo Bogdanie !
Mnie podobieństwo AKB i CKB wyszło z tego, że
P2 = CK2*sin(CKD)
P0 = CK*AK*sin(180-CKD)
CK*AK*sin(CKD) = 3CK2*sin(CKD)
AK = 3CK
czyli AKB jest podobny do CKB w skali 3
19 mar 22:31
gosiaa: tak bylo na rysunku ,ale sama myslalam i nie wytrzymalam ,bo przeciez katy w tym
trapezie sa podobne wiec poprosilam kolege i mi przerysowal inaczej rysunek ktory Ci
wyslalam .serdeczne dzieki ....

<roza>
19 mar 22:37
Basia: A nawiasem mówiąc ciągle zapominam o tym przydatnym wzorze:
Rkoła opisanego na tr.o bokach a,b,c = (abc)/(4P)
A tu bez niego ani rusz !
19 mar 22:39