???
zerknie ktoś???: samochód przejechał 180km ze stałą prędkością.gdyby jechał z prędkością o 30km/h większą to
czas skrócił by się o godzinę. z jaką prędkością jechał samochód
23 lis 19:07
zerknie ktoś???:
23 lis 19:36
ciekawa: droga jest w obu przypadkach taka sama, więc
180*t=(180+30)(t−1)
trzeba rozwiązać
23 lis 19:39
dero2005:
t − czas jazdy
v − prędkość jazdy
| ⎧ | v*t = 180 | |
| ⎩ | (t−1)(v+30) = 180 |
|
po rozwiązaniu
t = 3 godz
v = 60 km/h
23 lis 19:40
ciekawa: nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się ze 180 to prędkość, oczywiście moje rozwiązanie jest złe
23 lis 19:46