wykonaj dzielenie,ciag arytmetyczny
kinga: zadanie.1.
Wykonaj dzielenie:
(2x2+x2−8x+4) : (2x+1)
ZADANIE.2.
Dany jest ciąg arytmetyczny, gdzie:
r=3,a596=2022.
Oblicz: a591=?, i a599=?
23 lis 19:02
kinga: ?
23 lis 19:40
Jolanta: dzielisz pisemnie
x −4
2x2+x2−8x+4 : (2x+1)
−2x2−x2
−8x+4
8x−4
− =
23 lis 19:44
Jolanta: a599=a596+ r + r + r
= 597 598 599
rozumiesz?
23 lis 19:47
kinga: rozumiem
23 lis 19:51
kinga: kurcze zle wpisalam w tym zadaniu z dzieleniem.tam mialo byc 2x3 a nie 2x2
23 lis 19:52
Jolanta: spróbuj podzielić sprawdzę
23 lis 19:53
Jolanta: A ja bład zrobiłam
x2−4
2x3+x2−8x+4 : (2x+1)
−2x3−x2
−8x+4
8x+4
23 lis 19:57
kinga: wlasnie cos zle robie i mie nie wychodzi
(2x3+x2−8x+4):(2x+1)=x2−4
−2x3−x2
= = −8x
8x+4
= 4
23 lis 19:58
kinga: no to co bedzie dalej?
23 lis 19:59
Jolanta: reszta 8
23 lis 20:00
kinga: czyli to co napisalas to jest dobrze,tak?
23 lis 20:00
kinga: reszta 8 a nie 4?
23 lis 20:01
Jolanta: 4+4=8
23 lis 20:03
Jolanta: możesz sprawdzić mnoząc (x2−4)(2x+1)=2x3+x2−8x−4 mamy −4 a było 4
+8=4
23 lis 20:04
kinga: ok. a co z tym drugim zadaniem,jak sie to liczy?
23 lis 20:05
pomagacz:
an = a1 + (n−1)*r
a596 = a1 + 595r
2022 = a1 + 595*3
a1 = ...
a591 = a1 + 590*3 = ...
23 lis 20:16
Jolanta: przeciez Ci pokazałąm jak mozesz policzyć
a599=a596+3r
23 lis 20:19