Bardzo Proszę o rozpisanie działania do tego zadania, żeby to jakoś zrozumieć :)
scorpion: Dany jest prostokąt o bokach a i b. Zmniejszamy długość boku a o 10% oraz zwiększamy
długość boku b o 20%.
a) O ile procent zwiększy się pole tego prostokąta?
b) Wyznacz długość boku b, dla której nowy prostokąt będzie miał taki sam obwód jak prostokąt
wyjściowy, jeśli wiadomo, że bok a ma długość 30 cm.
23 lis 18:56
ciekawa: 100%a−10%a=90%a=0,9a
100%b+20%b=120%b=1,2b
P
1=100%ab
P
2=0,9a*1,2b=1,08ab=108%ab
P
2−P
1=108%−100%=8%
Tutaj pojawia się problem, bo dla mnie treść zadania jest niejednoznaczna
jeżeli 30 to bok kwadratu wyjściowego
2a+2b=2*0,9a+2*1,2b
2(a+b)=2(0,9*a+1,2b)
a+b=0,9*a+1,2b
30+b=0,9*30+1,2b
b+1,2b=27+30
2,2b=57
jeżeli 30 to bok nowego prostokąta to:
0,9a=30
a=33U1}{3}
a+b=0,9*a+1,2b
23 lis 19:47
i już:
a) 0,9*1,2 = 1,08, pole zwiększy się o 8%.
b) 30 + b = 0,9*30 + 1,2b ⇒ 3 = 0,2b /*5 ⇒ b = 15 i już
23 lis 19:54
ciekawa: Miało być rozpisane działanie
23 lis 19:57
i już:
rozpisałem, nie widać?
23 lis 19:58
scorpion: to jak z tym B ... ? bo każdy wynik wychodzi inny
23 lis 22:04