prawdopodobieństwo
lola: rzucamy 17 razu monetą . Jakie jest prawdopodobieństwo , że co najmniej raz wypadnie
reszka?
Proszę o pomoc jeszcze dzis!

Ja zrobiłam tak ale to chyba jest zle...
Ω=17 razy 2 =34
A=17 razy 1 = 17
34 przez 17 = jedna druga
18 mar 23:42
Eta: Schemat Bernoulliego
18 mar 23:46
lola: bardzo proszę o pomoc , jutro piszę z tego sprawdzian i tego zadania nie rozumiem i nie
mam pojęcia jak je zrobić a w podręczniku nie ma tego wytłumaczonego , jest ono zapewne
banalne , ale ja z matmy jestem noga...........
18 mar 23:47
lola: nie bardzo rozumiem ten schemat i ten wzór moze ktoś napisać jak to podstawic?
18 mar 23:49
lola: n=17
k-1
p=jedna druga
q=1-jedna druga=jedna druga
Dobrze robie?
18 mar 23:51
lola: I jeszcze jakby ktoś mógł pomóc mi przy takim zadaniu : W pudełku jest 5 klocków
oznaczonych cyframi 0,1,2,3,4, Jakie jest prawdopodobieństwo , że ustawiając je w
przypadkowy sposó ułożymy liczbę nieparzystą o cyfrze dziesiątek 0?
19 mar 00:01
Basia: niezupełnie
A - przynajmniej raz reszka
A' - ani raz nie wypadnie reszka ⇔ 17 razy wypadnie orzeł
P(A') = P1717 (prawd. 17 sukcesów w 17 próbach) =
17
( )*(1/2)0*(1/2)17 = 1/217
17
P(A) = 1 - P(A') = 1 - 1/217 = (217 - 1) / 217
19 mar 00:08
Basia:
układamy w dowolny sposób 5 elementów czyli
|Ω| = 5! (permutacja 5-elementowa)
A = na 4 miejscu musi być 0 1 możliwość
na 5 miejscu musi być 1 lub 3 2 możliwości
na miejscach 1,2,3 ustawiamy dowolnie 3 pozostałe cyfry czyli 3! możliwości
|A| = 1*2*3!
P(A) = 1*2*3! / 5! = 2 / (4*5) = 1/10
19 mar 00:13
lola: Dziękuję Ci baaardzo

Na prawdze bardzo mi pomogłaś , męczyłabym się z tym całą noc
.........
19 mar 00:16
Basia: A zrozumiałaś ? Na klasówce nie pomogę !
19 mar 00:16
Eta: Oooo! Basia już rozwiązała , super!
Sory, nie było mnie chwilowo .
19 mar 00:26