Proszę o pomoc!!!!!!
Krzysiek..: Udowodnić ,że liczba o postaci 10n+4n-2 jest podzielna przez 6
18 mar 22:46
Basia: można indukcyjnie ?
18 mar 22:47
Krzysiek..: Basiu zwrocilas na to uwagę pomoz mi prosze
18 mar 22:51
Krzysiek..: takkkkkkkk
18 mar 22:51
Basia: zarazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
18 mar 22:57
Krzysiek..: przepraszam
18 mar 22:59
Basia:
1. dowodzimy tw. dla n =0
L = 100 + 40 - 2 = 1 + 1 - 2 = 0 = 0*6
0 jest podzielne przez 6
2. zakładamy, że tw. jest prawdziwe dla pewnego k
Z. 10k + 4k - 2 = 6*p gdzie p∈C
i na tej podstawie dowodzimy prawdziwości dla k+1
T. 10k+1 + 4k+1 - 2 = 6r gdzie r∈C
dowód:
L=10k+1 + 4k+1 - 2 = 10k*10 + 4k*4 - 2
z założenia mamy, że
10k + 4k - 6p = 2
L = 10*10k + 4*4k - ( 10k + 4k - 6p) =
10*10k - 10k + 4*4k - 4k + 6p =
9*10k + 3*4k + 6p =
9*(5*2)k + 3*(2*2)k + 6p =
9*5k*2k + 3*2k*2k + 6p =
3*2( 3*5k*2k-1 + 2k*2k-1 + p) =
6*(3*5k*2k-1 + 2k*2k-1 + p)
ponieważ p∈C ⇒ 3*5k*2k-1 + 2k*2k-1 + p = r∈C czyli
L = 6*r r∈C
czyli jest podxzielna przez 6
c.b.d.o.
18 mar 23:10
Krzysiek..: ślicznie dziekuję....
18 mar 23:12
18 mar 23:13
kamil: basia a masz moze jakas inna koncepcje na rozwiazanie tego zadania?
18 mar 23:26
Basia: Chwilowo nie, nie zastanawiałam się czy się da bez indukcji.
18 mar 23:33
Basia: Chyba nie widzę innego sposobu, ale to nie znaczy, ze go nie ma.
18 mar 23:42
kamil: zawsze jest inny sposob

tak mi mowi nauczycielka zawsze
18 mar 23:45
Basia: Nie będę twierdzić, że nie. Chociaż ciekawa jestem bardzo jakiegoś innego sposobu
udowodnienia, że pochodna funkcji liniowej f(x) = ax+b jest równa a ? Oprócz powszechnie
znanego.
18 mar 23:57
kamil: powiedzmy ze prawie kazde zadanie mozna wyliczyc na kilka sposobow(przynajmniej na
poziomie liceum gdzie calki i pochodne juz nie obowiazuja)
19 mar 00:05
Basia: Prawie każde. Zgoda. Ale podobno "prawie robi wielką różnicę".
19 mar 00:15
Bogdan:
Spróbujmy przeprowadzić nie stosując indukcji uzasadnienie, że liczba 10n + 4n - 2
jest podzielna przez 6.
1. Dowolna liczba jest podzielna przez 6 bez reszty wtedy, gdy jest parzysta i jest
podzielna przez 3.
2. Liczba jest podzielna przez 3 wtedy, gdy suma jej cyfr jest podzielna przez 3.
3. 10n + 4n - 2 jest liczbą parzystą, bo każdy jej składnik jest parzysty.
Wystarczy więc wykazać, że liczba 10n + 4n - 2 jest podzielna przez 3, czyli że
suma jej cyfr jest podzielna przez 3 albo równoważnie, że liczba 10n + 4n daje
resztę 2 przy dzieleniu przez 3.
Cyfry liczby liczby 10n + 4n to cyfra 1 na początku i za nią cyfry potęgi 4n, między
cyfrą na pierwszym miejscu, czyli cyfrą 1, a cyframi liczby 4n mogą być zera, które
nie mają wpływu na sumę wszystkich cyfr liczby 10n + 4n.
Dla ilustracji podaję początkowe kolejne liczby 10n + 4n:
n = 1: 14
n = 2: 116
n = 3: 1064
n = 4: 10256
n = 5: 101024
n = 6: 1004096
n = 7: 10016384
n = 8: 100065536
W skład sumy cyfr tych liczb wchodzi początkowa jedynka i suma cyfr liczby 4n.
Jeśli suma cyfr liczby 10n + 4n przy dzieleniu przez 3 ma dać resztę 2, to suma
cyfr liczby 4n przy dzieleniu przez 3 powinna dać resztę 1.
4n = (3 + 1)n = {korzystam z rozwinięcia dwumianu Newtona}
= (n0)*3n + (n1)*3n-1 + (n2)*3n-2 + ... + (nn-1)*31 + (nn)*1
Wszystkie składniki tego rozwinięcia za wyjątkiem ostatniego są podzielne przez 3,
ostatni składnik = 1, a więc liczba 4n przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1, a liczba
10n + 4n przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2, stąd stwierdzamy, że liczba
10n + 4n - 2 jest podzielna przez 3, a ponieważ jest parzysta, więc dzieli się
przez 6.
Jestem ciekaw Waszego zdania o przedstawionym sposobie rozumowania.
19 mar 01:16
Basia: Bez wątpienia jak najbardziej poprawny ! Ale dowód indukcyjny chyba jednak prostszy.
19 mar 01:23
Bogdan:
Tak, chciałem tylko poszukać innego sposobu.
19 mar 01:28
Basia: Podziwiam Twoją wytrwałość !
A można chyba Twój sposób odrobinę uprościć.
10n = (9+1)n
i tak jak przy 4n widać, że resztą z dzielenia przez 3 musi być 1
19 mar 01:34
nocek: Witam " nocków"
A mieliście już iść spać
19 mar 01:38
Bogdan:
Dobranoc
19 mar 01:48
Bogdan:
Dzień dobry.
Basiu, masz rację, z rozwinięcia 10
n = (9 + 1)
n widać, że 10
n przy dzieleniu przez 3
daje resztę 1, bez tego rozwinięcia z zastosowaniem dwumianu Newtona też to widać,
bo suma cyfr liczby zbudowanej z jedynki i samych zer jest równa 1.
Życzę miłego dnia
19 mar 10:13
Vax: 10n+4n−2 == 4n+4n−2 == 2(4n−1) (mod 6)
Oczywiście 4 == 1 (mod 3) ⇒ 4n−1 == 0 (mod 3) stąd wynika teza.
21 kwi 21:08
mateee: dzieki
6 maj 15:06