| AC*AB*sin(∡A) | ||
P = | ||
| 2 |
| BC | ||
R = | ||
| 2sin(∡A) |
Zad 10
Aby policzyć pole △AEF musisz po prostu odjąć od pola kwadratu ABCD te mniejsze poszczególne
trójkąty, czyli:
| 1 | 1 | 1 | ||||
P△AEF = 22 − ( | * 2 * (2 − x)) − ( | * x * x) − ( | * (2 − x)2) | |||
| 2 | 2 | 2 |
PAEF = PABCD − PABE − PECF − PADF
| ax | (a−x)x | a(a−x) | ||||
PAEF = a2 − | − | − | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| ax | ax | x2 | a2 | ax | ||||||
PAEF = a2 − | − | + | − | + | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| a2 | ax | x2 | ||||
PAEF = | − | + | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| a | ||
p = | ||
| 2 |
| 1 | a2 | a2 | ||||
P = | ( | − | +a2) | |||
| 2 | 4 | 2 |
| b2 | 4c | |||
(x1+x2)2 − 4x1*x2 = | − | = | ||
| a2 | a |
| (m−2)2 | −12m | ||
− | = | ||
| 4 | 2 |
| m2−4m+4+24m | |
≤ 25 | |
| 4 |