Prawdobodobieństwo
koko: Zadanie:
Talia 12 kart (4 damy, 4 asy, 4króle).
Oblicz prawdopodobieństwo, że nie wylosujemy damy ani pika.
W odpowiedzi jest 1/2, a mi wychodzi 5/12.
Korzystam z wzoru na prawdopodobieństwo sumy.
Jaki jest poprawny wynik zadania?
18 mar 21:39
Basia: A jak wygląda wzór z którego korzystasz ?
Poprawnie jest 1/2 bo:
mamy 4 damy i jeszcze 2 piki (asa i króla, damy pik po raz drugi nie liczymy) czyli razem
6
18 mar 21:58
Basia: Z wzoru też wyjdzie:
A - dama 4
B - pik 3
AnB - dama pik 1
P(AuB) = P(A) + P(B) - P(AnB) = 4/12 + 3/12 - 1/12 = 6/12 = 1/2
18 mar 21:59
koko: Dzięki
18 mar 22:07
koko: Liczyłem 4 piki
18 mar 22:10