łatwa granica ciagu
Norbert: Łatwa Granica Ciagu
√n2−2n − √n2+2n
prosze o pomoc w rozwiazaniu
23 lis 17:39
Norbert: No ludziska. Niech ktos pomoze.
23 lis 17:45
Trivial: Skoro taka łatwa, to nikomu się nie chce.
| | a+b | | a2−b2 | |
wskazówka: a − b = (a−b)* |
| = |
| . |
| | a+b | | a+b | |
23 lis 17:47
Norbert: no wlasnie wiem. Tylko ze jak wykorzystam ten w wzor to w liczniku zostaje mi n2−2n−n2+2n i
tutaj mam wyciagnac n przed nawias czy jak? Bo jak to skroce wychodzi 0
23 lis 17:51
Norbert:
23 lis 17:59
Ed: n
2−2n−(n
2+2n) = n
2−2n−n
2−2n = −4n
23 lis 19:23
Norbert: ale ze mnie glupek
23 lis 19:48