jak obliczyć wartośc wyrażenia za każdym razem mam inny wynik?????
Renata: (2a+1)do potęgi2+(2a−1)do potęgi 2 = dla a=1 w liczniku,pierwiastek z dwóch w
mianowniku
23 lis 16:23
Renata: bardzo proszę o pomoc w sobotę mam oddać pracę kontrolną,a muszę to zrozumieć
23 lis 16:29
ciekawa: taki zapis
(2a+1)
2+(2a−1)
2=
23 lis 16:35
Renata: tak, bardzo przepraszam ,ale nie umiem tego zapisać za pomocą klawiatury.Ciekawa mogłabyś mi
pomóc w rozwiązaniu tego przykładu?
23 lis 16:38
Renata: proszę pomóżcie mi,będę wdzięczna.
23 lis 16:54
Renata: z moich rozwiązań to wynik =6,czy to poprawny wynik?
23 lis 17:07
ciekawa: | | 2 | | 2 | | 2+√2 | | 2−√2 | |
( |
| +1)2+( |
| −1)2=( |
| )2+( |
| )2= |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| (2+√2)2 | | (2−√2)2 | | (2+√2)2+(2−√2)2 | |
| + |
| = |
| = |
| (√2)2 | | (√2)2 | | 2 | |
można też wcześniej uprościć przykład i później podstawić wartość a
23 lis 18:51
Renata: dziękuję Ciekawa,utwierdziłaś mnie w przekonaniu,że dobrze rozwiązałam to wyrażenie
23 lis 19:33