sasa
Mickej: mam jedna funkcje f(x) i drugą g(x)=f(x-2) jest nieparzysta i mam wyznaczyć współczynniki
a i b które są w funkcji f(x) to moge sobie podstawić np 3 i -3

?
18 mar 21:15
Jakub: O ile 3 i -3 należą do dziedziny funkcji g(x) to możesz podstawić.
g(3) = -g(-3) (bo g(x) jest nieparzysta)
f(3-2) = -f(-3-2)
f(1) = -f(-5)
18 mar 21:21
Basia: możesz do nieparzystej
g(3) = g(-3)
f(1) = f(-5)
jeżeli dobrze rozumiem o co Ci chodzi.
18 mar 21:22
Basia: oczywiście -g(-3) itd.
18 mar 21:22
Mickej: funkcja f jest określona wzorem f(x)=x3+bx2+cx+1 wyznacz współczynniki b i c wiedząc że
funkcja g(x)=f(x-2) jest nieparzysta
18 mar 21:24
Basia: no to
g(3) = f(1) = -g(-3) = f(-5)
powinno zadziałać
albo
g(1) = f(-1) = -g(-1) = -f(-3)
mniejsze współczynniki będą
18 mar 21:29
Basia: a może też
g(2) = f(0) = 1
-g(-2) = -1
i to z którymś równaniem z tych co wyżej powinno dać się rozwiązać
18 mar 21:31
Basia: wystarczy
g(2) i g(-2)
policzyłam
18 mar 21:33
Mickej: dzięki
18 mar 21:36