Fizyka
Tyrla: Pomoze ktos z fizyki

Ziemia pedzi wokol slonca z predkoscia ok. 30km/s. Gdyby nagle zaczela hamowac z opoznieniem
rownym 10m/s
2 to jej czas hamowania wynioslby okolo :
a) 1min
b) 10min
c)19min
d)50min
e)2h
23 lis 15:46
asia: a=−(Δv)/Δt = 10 (wzór na przyspieszenie) a− opóźnienie= przyspiszenie ze znakiem−
Δv=vk−vp, vp prędkość początkowa, vk− końcowa
Δv=0− 30 000=−30 000m/s
Δt=Δv/a= −30 000/−10 =3000s
Δt= tk−tp, tp=czas poczatkowy=0s, tk−szukane
tk=3000s/60 =50min
23 lis 16:06
Tyrla: Mam jeszcze jedno zadanie, jakbys mogla pomoc
Gdyby strzelajac z odl. 100m do tarczy celowac poziomo w cel to przy predkosci poczatkowej
pocisku 500m/s trafilibysmy
a) w cel
b) 1 mm nizej
c) 2cm wyzej
d) 10cm nizej
e) 20cm nizej
23 lis 16:17