PROblem
TOmek: | | 1 | |
Pole trójkąta: P= |
| *|AB x AC| |
| | 2 | |
nad AB i AC jest wektor.
Rozpisane tego wzoru dla danych A=(a
1,b
2), B=(a
2,b
2), C=(a
3,b
3) jest strasznie długie i
mam pytanie czy jest jakis sposob by zapamiętac ten wzór
23 lis 15:26
Basia:
najlepiej nie zapamiętywać tylko po prostu liczyć
i oznaczenia bardziej sensowne wprowadzić
A(a1,a2) B(b1,b2) C(c1,c2)
policz współrzędne wektorów AB→=[u1,u2] i AC→=[v1,v2]
wtedy wyznacznik pary wektorów liczysz "z marszu"
|d(AB→;AC→)| = |u1*v2−u2*v1|
23 lis 16:03
23 lis 16:13
Basia:
tak tylko jeszcze *12
23 lis 16:14
TOmek: dziekuje
23 lis 16:19