pochodne i całki
hubert23: prosze o pomoc przy pochodnych i całkach
mam takie zadanie z fizyki w którym dane jest a=
By2m gdzie B jest stałą
Musze obliczyć V i S. Zrobiłem to tak:
V=∫adt=∫
By2m=
By3t3m
s=
dVdt=
dBy3t/3mdt=
By2mt
Czy to jest dobrze
23 lis 14:42
Trivial:
Co tutaj jest właściwie policzone... I co oznacza co...
23 lis 17:45
hubert23: treść do zadania:
Ciało o masie m spada z wieży o wysokości h bez prędkości początkowej. W trakcie ruchu obok
siły ciężkości skierowanej pionowo w dół działa na ciało stała siła skierowana równolegle do
powierzchni ziemi o wartości zależnej od kwadratu wysokości ciała nad ziemią
Fx=By2
gdzie B−stała dodatnia, y−wysokość ciała nad ziemią.
Określić:
a) zależność wysokości ciała nad ziemią y od czasu trwania ruchu ciała
b)czas po którym ciało spadnie na ziemie
c)odleglość ciała od wieży w momencie jego upadku na ziemie
znana jest wartość przyspieszenia ziemskiego g.
w a) wyszło mi y(t)=h − gt22
w b) ts=√2hg
a w c) obliczałem tak jak podałem wyżej i na końcu chiałem obliczyć s(ts)
23 lis 19:04
hubert23: może mi ktoś to sprawdzić
23 lis 21:24