matura probna
piotrek: Ostrosułp prawidowy czworokątny o wysokości 6 i krawędzi bocznej 2 √15.
Wyznacz kąt nachylenia ściany boczen do podstawy ostrosłupa.
23 lis 14:14
rumpek: 60
o
23 lis 14:41
dero2005:

h = 6
l = 2
√15
z pitagorasa
d2 =
√l2 − h2 =
√60 − 36 =
√24 = 2
√6
d = 2*2
√6 = 4
√6
| | d√2 | | 4√6*√2 | |
a = |
| = |
| = 4√3
|
| | 2 | | 2 | |
α = 60
o
23 lis 17:27
rumpek: Ten sam sposób

5 pkt wpadło
23 lis 17:28
Kasia: czy pamiętacie może dokładną treść zadania? to dla mnie ważne
23 lis 17:33
Kasia: upsss, nie zauwazyłam,ze calosc jest podana w pierwszym poscie, przepraszam za zamieszanie i
głupkowate pytanie
23 lis 17:33
rumpek: No było, że:
"Piramida w kształcie ostrosłupa czworokątnego prawidłowego ma wysokość 6 oraz krawędź boczna
tego ostrosłupa wynosi 2√15. Oblicz kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy piramidy"
23 lis 17:35
Kasia: a w tresci nie bylo przypadkiem ' kąt nachylenia krawędzi bocznej'? , jeśli nie, to
najwyrazniej zle przeczytalam sobie tresc
23 lis 17:36
Kasia: na maturze za poprawne obliczenia, ale że tak powiem nic nie wnoszące do zadania nie przyznaje
się punktów, co nie? a np. nie wiecie czy za rysunek coś dają czy jedynie obliczenia się
liczą?
23 lis 17:37