.
Iza: potrzebuję pomocy, jak rozwiązać takie zadanie:
znaleźć zbiór punktów z których elipsę o równianiu x29 + y216=1 widać pod kątem
prostym.
23 lis 14:05
Iza: umie ktoś wytłumaczyć mi to zadanie ?
23 lis 19:07
Basia:

z punktu P patrzę na elipsę pod kątem α
chodzi chyba o styczne do elipsy prostopadłe do osi OX
a takie są dwie x=3 i x=−3
ale nie jestem pewna bo nie bardzo rozumiem sformułowanie
"widać pod kątem prostym"
próbuję na coś spojrzeć pod kątem prostym i wydaje mi się, że to jest fizycznie niemożliwe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a może chodzi o tę sytuację "niebieską"
zbiór tych punktów, dla których te dwie styczne są do siebie prostopadłe
23 lis 19:45
Iza: w takim razie jak wyznaczyć te dwie prostopadłe do siebie styczne ?
23 lis 19:56
Basia:
16x
2 + 9y
2 =144
| | √144−16x2 | | √16(9−x2) | | 4√9−x2 | |
y = ± |
| = ± |
| = ± |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
współczynnik kierunkowy stycznej = y' i może to być
| | 4 | | 1 | | 4x | |
a= ± |
| * |
| *(−2x) = ± |
| |
| | 3 | | 2√9−x2 | | √9−x2 | |
a
1*a
2 = −1
czyli mamy możliwości
16x
2 = −(9−x
2)
lub
−16x
2 = −(9−x
2)
15x
2 = −9 niemożliwe
lub
−15x
2 = −9
x
2 =
915
lub
stąd
| | 4√9−1525 | | 4√9*25−15 | | 4√15(15−1) | |
y = ± |
| = ± |
| = ± |
| = |
| | 3 | | 3*5 | | 15 | |
byłyby więc 4 takie punkty:
ale naprawdę nie wiem czy o to chodzi
23 lis 23:00
Basia:
kompletną bzdurę tam wyżej napisałam; wszystko poknociłam
to trzeba zupełnie inaczej
24 lis 11:39
Basia:
mamy mieć dwie styczne prostopadłe
są dwie możliwości
1. styczne są równoległe do osi
wtedy jedna ma równanie y=y0, druga x=x0
można to liczyć formalnie, ale chyba nie ma sensu
gołym okiem widać, że są to proste:
y = 4 y= −4 x = 3 x = −3
czyli mamy tu cztery punkty spełniające warunki zadania:
A(3,4) B(−3,4) C(−3,−4) D(3,−4)
2. styczne nie są równoległe do osi
wtedy jedna musi mieć równanie y = ax+b1 druga y = −u{1}[a}x+b2
obie przechodzą przez jakiś punkt M(x0,y0)
stąd
y0 = ax0+b1
b1 = y0−ax0
k: y=ax+(y0−ax0)
y0 = −1ax0 + b2
b2 = y0+1ax0 = ay0+x0a
l: y = −1}[a}x + u{ay0+x0a
l: y = −ax+ay0+x0a
zatem każdy z układów równań
(1)
y=ax+(y0−ax0)
16x2+9y2=144
(2)
y = −ax+ay0+x0a
16x2+9y2=144
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie
podstawiamy za y, dostajemy dwa równania kwadratowe z niewiadomą x
i w każdym badamy warunek Δ=0
dostaniemy w ten sposób jakieś dwa równania z a,x0,y0
rozwiązujemy układ tych równań co da nam jakąś zależność między y0 i x0
(lub konkretne wartości x0 i y0, ale wątpię)
po opuszczeniu wskaźników ta zależność opisuje krzywą którą utworzą punkty spełniające warunki
zadania
rachunki to będą żmudne, ale wykonalne
24 lis 11:55