matma
1234: wyznacz wspólrzędne pkt wsspólnych prostej l i okręgu o(S,r)
o: x
2 + y
2 = 9
liczę i nie mogę sie doliczyć
nie mogę rozwiązać układu równań
23 lis 13:52
Bizon:
...no przecież ładnie się rozwiązuje −

10x
2−2x−8=0
5x
2−x−4=0
Δ=81 ... itd
23 lis 14:14
1234: o kurcze, no, ale głupia jestem
przecież delta..., o jaa, ale proste
dziękuję bardzo
23 lis 14:16
1234: nie wpadłam na najprostsze
23 lis 14:17
1234: a to mianownik mozna opuścić ?
23 lis 14:23
Bizon:
obie strony równania wymnożyć (podzielić) przez tą samą liczbę różną od 0−

zawsze można
23 lis 14:36