krzywe stożkowe
Kasia: na hiperboli 9x2 − 16y2 =144 znalezc punkty dla których promienie wodzące są prostopadłe.
23 lis 13:52
Basia:
OA
→⊥OB
→ ⇔ OA
→◯OB
→ = 0 ⇔
| | √9a2−144 | |
a*b + |
| *U{√9b2−144}{√16=0 |
| | √16 | |
16ab −
√9a2−144{
√9b2−144 = 0
16ab =
√9a2−144{
√9b2−144
256a
2b
2 = (9a
2−144)(9b
2−144)
256a
2b
2 = 81a
2b
2 − 9*144a
2 − 9*144b
2 + 144
2
256a
2b
2 − 81a
2b
2 + 9*144b
2 = 144(144 − 9a
2)
175a
2b
2 + 9*144b
2 = 144(144 − 9a
2)
| | 144(144 − 9a2) | |
b2 = |
| |
| | 175a2+9*144 | |
czyli te punkty utworzą krzywą o równaniu
| | 144(144 − 9x2) | |
y2 = |
| |
| | 175x2+9*144 | |
nie wiem czy się nie pomyliłam w rachunkach; trzeba sprawdzić
23 lis 15:36
Iza: hm.. czyli wyznaczamy punkty hiperboli A i B.. i co dalej?
23 lis 19:02