fizyka
ania: Oblicz powierzchnię ścian do ocieplenia ( w m2) prostopadłościennego (10 x 8 x 6m) domu (rys)
z dwuspadowym dachem o przekroju trójkątnym o wysokości h=4m oraz i objętność potrzebnego
styropiano o grubości 5cm. Oblicz nacisk (siłę) ocieplonego domu na grunt, jeśli średnia
gęstość materiału ścian o grubości 10cm (ściany zewnętrzne oraz dach) wynosi {ro}=2,5 kg/dm3
, zaś styropianu 15 kg/m3
23 lis 13:16
ania: halo? pomoże mi ktoś w tym zadaniu? chcę go zrozumieć
25 lis 14:07
dero2005:

a = 10 m
b = 8 m
H = 6 m
h = 4 m
P
c = 2aH + 2bH + bh = 2*10*6 + 2*8*6 + 8*4 = 248 m
2 → powierzchnia do ocieplenia
V = 248*0,05 = 12,4 m
2 → objetość styropianu
V
s = 248*0,1 = 24,8 m
3 → objętość ścian
| | kg | |
M = 12,4*15 |
| = 186 kg → ciężar styropianu
|
| | m3 | |
| | kg | |
Ms = 24,8*2500 |
| = 62 000 kg → ciężar ścian
|
| | m3 | |
M
c = M + M
s = 186 + 62 000 = 62 186 kg → łączny ciężar
powierzchnia nacisku
S = a*b − (a−0,2)(b−0,2) = 10*8 − 9,8*7,8 = 3,56 m
2
nacisk na grunt
| | Mc | | 62 186 | |
p = |
| = |
| = 17 468 kg/m2 = 1,75 kg/cm2 |
| | S | | 3,56 | |
25 lis 22:05