fizyka
ania: Dwa pociągi A i B o długości la=65m i lb=40m wymijają się w czasie t1=14s, jeśli jadą
naprzeciwko siebie, zaś w czasie t2=70s jeśli się wyprzedzają na dwóch równoległych torach.
Oblicz ich prędkość
23 lis 13:10
Czarownik i Ambroży:
Policz:
| ⎧ | la+lbt1=v1+v2 | |
| ⎩ | lat2=v1−v2 |
|
Oraz układ:
| ⎧ | la+lbt1=v3+v4 | |
| ⎩ | lbt2=v3−V4 |
|
23 lis 13:57
ania: możesz mi to jakoś bardziej wytlumaczyć?
25 lis 14:08
...:

droga do przebycia d to suma długości pociągów, w każdej sekundzie punkty (np osoby na końcach
pociągów) zbliżają się do siebie z prędkością równą sumie prędkości pociągów.
lewa strona równania to droga przez czas czyli prędkość
natomiast przy wyprzedzaniu o jest tak jakby punkt zielony gonił punkt czerwony, czyli ma do
przebycia drogę równą pociągowi wyprzedzanemu, w każdej sekundzie zbliża się do celu z
prędkością v
b−v
a
trzeba rozwiązać układ
25 lis 16:05