prawdopodobieństwo
roman: ile jest liczb naturalnych podzielnych przez 7 znajduje się wśród liczb naturalnych n
spełniających warunek 777>n<7777 ?
mi wychodzi 1001 a odp. inna może mi to ktoś jakoś wytłumaczyć albo zapisać żebym wiedział co z
czego wychodzi itd ..
bardzo dziękuję
23 lis 12:54
roman: oj przepraszam 777<n<7777
23 lis 12:55
roman: hm
23 lis 13:13
roman: up
23 lis 13:18
sushi_ gg6397228:
a miedzy 5< n< 10
23 lis 13:30
roman: nie wiem ....
23 lis 13:46
sushi_ gg6397228:
miedzy 5 a 10 jest 6,7,8,9 wiec mamy 4 liczby
5<n< 10
wiec to nie moze byc 10−5 (prawy kraniec minus lewy kraniec) = 5 liczb
wiec to nie moze byc 10−5 +1 (prawy kraniec minus lewy kraniec) = 6 liczb
wiec to musi byc 10−5 −1 (prawy kraniec minus lewy kraniec) = 4 liczby
23 lis 13:53
roman: tak czy owak mi wyszło 1001 a w odpowiedziach było 999
23 lis 14:06
gosia: między 5 a 10 jest jedna liczba podzielna przez 7.
23 lis 14:07
sushi_ gg6397228:
to przeczytaj jeszcze raz to co napisalem; jak nie pomoze to drugi raz; jezeli tym razem nie
pomoze to daj sobie spokoj z nauka
23 lis 14:08
sushi_ gg6397228:
nie pisze ile jest liczb podzielnych tylko pisze jak powinien wygladac schemat myslenia
nie mozna sobie wziac koniec przedzialu odjac poczatek przedzialu i podzielic przez 7, a potem
sobie dodac 1 z kosmosu
23 lis 14:10
gosia: 777<n<7777
n=7k aby była podzielna przez 7 czyli
777<7k<7777
111<k<1111
1111−111=1000, ale w tym tysiącu mieści sie liczba 1111, a przecież nie powinna, bo k<1111, a
więc trzeb odjac jeszcze tą jedna liczbę i odpowiedź to 999
23 lis 14:10
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna sobie wziac do policzenia ciag arytmetyczny
a
1= 777+7= 784
a
n= 7777−7= 7770
r= 7
a
n= a
1+(n−1) * r podstawic do wzoru i wyliczyc "n"
ale jezeli sie liczy
https://matematykaszkolna.pl/forum/112941.html
jak tutaj
24−3=19 to szkoda zdrowia
23 lis 14:13