granica ciągu
studentka: Hej, mam wielką prośbę, nie umię sobie poradzić z tymi limesem
23 lis 12:43
sushi_ gg6397228:
fg = eln fg= eg* ln f
teraz zajmij sie granica g* ln f
23 lis 12:50
studentka: | | 4 | |
nie wychodzi mi Twoim sposobem, ma wyjść |
| |
| | 7 | |
23 lis 13:02
sushi_ gg6397228:
rozbij na dwa pierwiastki
23 lis 13:04
sushi_ gg6397228:
osobno licznik osobno mianownik
n√an+cos−−> a
23 lis 13:05
studentka: jaki cos? skąd się to wzięło ?
23 lis 13:09
studentka: dobrze wyszło mi, nieaktualne, wielkie dzięki!
jeszcze mam mały problem z tym limesem
ln(1n(sin 1n)
23 lis 13:21
studentka: doszłam do tego że ln(−1n) ≤ ten limes ≤ ln(1n) i nie wiem co dalej
23 lis 13:23
sushi_ gg6397228:
przeciez nie ma czegos takeigo jak logarytm z lcizby ujemnej ln (− 1/n)
23 lis 13:31
sushi_ gg6397228:
| | sin (1/n) | |
potem do czego dązy |
| |
| | n | |
23 lis 13:33
studentka: no własnie więc musiałam coś źle popodstawiać
23 lis 13:33
studentka: ma wyjść −∞
23 lis 13:34
sushi_ gg6397228:
i wyjdzie, jak wykonasz obliczenia do moich postawionych pytan
23 lis 13:36
studentka: może dlatego że jestem blondynką ale nie rozumie

już nic z tego przykładu nie kminie
23 lis 13:42
23 lis 13:43
studentka: −1 ≤ sin 1/n ≤ 1 jak się mylę to popraw bo ja się sama uczę i nikt mi nie tłumaczył tego więc
mogę mieć braki
23 lis 13:46
sushi_ gg6397228:
to jest za duze ograniczenia
| | 1 | |
zadalem pytanie: do czego dąży sin |
| |
| | n | |
23 lis 13:47
studentka: nie wiem, nie będe głupio strzelała

domyślam się tylko że 0... ale to tylko intuicja
23 lis 13:49
sushi_ gg6397228:
mozna zawsze popatrzec na wykres sinusa
| | 1 | |
jezeli n−−> +∞ to |
| −−> 0 , wiec sinus 0===0 |
| | n | |
| sin (1/n) | | 0,00000001 | |
| : np: |
| −−−> |
| n | | 10000000000000 | |
23 lis 13:51
studentka: czyli sin 1n dąży do zera ale co dalej z tym " ln "
23 lis 13:52
23 lis 13:53
sushi_ gg6397228:
robimy spokojnie
| | 1 | |
zostalo przeciez jest |
| * sin (1/n) −−> argument logarytmu |
| | n | |
zadalem pytanie, wiec czekam na odpowiedz
23 lis 13:54
sushi_ gg6397228:
a teraz patrzymy na wykres logarytmy
ln (0+) −−> czyli liczby bardzo blisko zera ale ciut od niego wieksze
ln(0,000000001) =...
ln(0,000000000000000000000001)= ...
23 lis 13:55
studentka: no zgadza się −
∞ , dziękuje

rozumię ale chwilę trzeba logicznie pomyśleć
23 lis 13:58
sushi_ gg6397228:
po prostu trzeba wziac kalkulator podstawic sobie
duże liczby i popatrzec na wykresy
znanych funkcji
ograniczenie sinusa
0< sin (1/n) ≤ sin1
tylko ze mamy ln ((1/n) * ten sinus), wiec tak nie mozna bylo tego zrobic
na zdrowie
23 lis 14:03