czy dobrze?
xxx:

Witam. Miałem obliczyć promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny i danych i oznaczeniach
podanych na rysunku. Czy dobrze zrobiłem to zadanie:
I.
|AD|
2 = 4 * 6
|AD|
2 = 24
|AD|=2
√6
II.
|AD|
2 + |DB|
2 = |AB|
2
24 + 6
2 = |AB|
2
24 + 36 = |AB|
2
|AB|
2 = 60
|AB| = 2
√15
III.
|CB| = |CD| + |DB|
|CB| = 4 + 6
|CB| = 10
IV.
|CA|
2 + |AB|
2 = |CB|
2
|CA|
2 + 60 = 10
2
|CA|
2 + 60 = 100
|CA|
2 = 40
|CA| = 2
√10
V.
| | 1 | |
PΔCAB = |
| * |CA| * |AB| |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔCAB = |
| * 2√10 * 2√15 |
| | 2 | |
P
ΔCAB = 2 * 5 *
√6
P
ΔCAB = 10
√6
VI.
p =
√10 +
√15 + 5
VII.
P
ΔCAB =p * r, gdzie r − promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
10
√6 = (
√10 +
√15 + 5) * r
| | 10√6 | |
Odp. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt wynosi r = |
| . |
| | √10 + √15 + 5 | |
23 lis 12:40
gosia: dobrze
23 lis 13:51
xxx: A może się wypowidzieć ktoś jescze dla pewności? To zadanie było na maturze próbnej a ludziom
promien wychodził r = 2. Coś mam źle chyba?
23 lis 14:42
rumpek: Jeżeli to jest zadanie dzisiejszej matury to jest źle
(4 + r)2 + (6 + r)2 = 1002
Pitagorasem i trzeba było skorzystać z własności dwusiecznej (trójkąty odpowiednie są
przystające).
23 lis 14:42
rumpek: odpowiedź to r = 2, i tak
xxx ma dobrze

sam robiłem te zadania to wiem
23 lis 14:43
rumpek: aaa
xxx to ty założyłeś temat to masz źle

sorka
23 lis 14:47
rumpek: dopiero teraz zauważyłem
23 lis 14:48
rumpek: Jak te obliczenia zmieściły ci się na tak małym polu do pisania
23 lis 14:48
Kasia: rumpek i jak oceniasz swój wynik? to Ty maturzystą jesteś? myśłałam, że juz studia lub wyżej
23 lis 14:55
rumpek: wynik<myśli>
na pewno mam źle zadanie 25 (dalem, c a powinno być d)

zbyt szybko policzyłem

no i jeżeli nie będzie innych błędów w zamkniętych i jak zostanie zaliczony dowód z zadania 26
to będzie 98%.
Zdążyłem sprawdzić wynik z wychowawczynią i się zgadzają do otwartych
23 lis 14:57
Kasia: wow, no to gratuluje

tylko pozazdrościć takiego umysłu
23 lis 14:58
rumpek: e tam, wkurzyłem się tylko na te 25, bo było banalne tylko nie doczytałem polecenia

i zrobiłem tak jak do tradycyjnych zadań, a tu już trzeba było 2 * 4! * 6!
23 lis 15:01
Kasia: ja jeszcze tego działu nawet nie miałam więc wiesz.. chyba zaczne się uczyć na własną rękę

a
tak przy okazji, co robisz, że masz już taką wprawe?

Masa ćwiczeń za sobą czy dar?
23 lis 15:03
xxx: Ja zwaliłem zadanie z okręgiem wpisanym(−4pkt), w tym ostatnim źle skróciłem ułamek i dałem w
związku z tym złą odpowiedź(−2pkt) i z ta mediana zwalilem(−1pkt) bo zapomnialem uporzadkowac

TAk poza tym t owszystko ejst dobrze.
Ej rumpek ja kzrobiłeś to zadanei z dowodem, że sina+cosa>1?
Ja to zrobilem tak:
sinα+cosα > 1 /(...)
2
(sinα+cosα)
2 >1
sin
2α + cos
2α +2sinα*cosα >1
| | π | |
1+ 2sinα*cosα>1 co jest prawda gdyz kat ostry jest a w α∊(0, |
| ) funkcje trygonometryczne |
| | 2 | |
sa dodatnie wiec 1 + 2sinα*cosα bedzie zawsze wieksze od 1
23 lis 15:03
rumpek: Praktyka czyni mistrza

W piątek rozszerzenie.
23 lis 15:08
rumpek:

odnośnie tego udowodnienia to:
| | a | | b | | a + b | |
sinα + sinβ = |
| + |
| = |
| |
| | c | | c | | c | |
a + b > c
Spełniona jest nierówność trójkąta, więc powyższa nierówność też jest prawdziwa.
Pani powiedziała, że dobrze tylko jak patrzyłem w innych odpowiedziach to oni zaczęli właśnie
od
a + b > c
Ale ja uważam, że oba są poprawne

Mam nadzieje, że zostanie zaliczone.
23 lis 15:11
Pepsi2092: a z fizy macie próbna maturę rumpek ?
23 lis 15:11
Pepsi2092: tak samo udowodniłem .
23 lis 15:11
xxx: A no trzeba będzie sobie dać jakoś rade. Wkurzyła mnie ta podstawa. Takei głupie błędy typu
tutaj czegoś nei zauważyłe mtutaj źle skróciłem. Ehh szkoda gadać. Ma mandzieje ze na
rozszerzeni utakich glupot nie zrobie
23 lis 15:11
xxx: A co do tego ze zle zrobiles t oz tymi dziewczteami i chlopacmi do tam nei bylo odpowiedzi
2*4!*6! byla tyko 4*6 i 1*2*3*4*6*5*4*3*2*1
23 lis 15:14
rumpek:
2*4!*6! jest odpowiedzią tylko i wyłącznie prawidłową
Pepsi2092 z fizy mamy próbną w piątek, ale ja tam pisze matmę rozszerzoną

Bedzie rzeźnia
23 lis 15:15
Pepsi2092: ja to Wam powiem, ze rozszerzenie to rozszerzenie, a podstawa swoją droga. na podstawie to chcą
coś wymyśleć ale sami nie bardzo wiedza co dlatego udziwniaja jak mogą, a na rozszerzeniu to
łatwo nie jest ale forma matury rozszerzonej mi się podoba

Niech kazdy mówi co chce
23 lis 15:17
rumpek: ciekawe jakie zadania na rozszerzeniu dowalą
23 lis 15:19
Pepsi2092: Dasz radę z tym rozszerzeniem

Nie takie przypadki na forum cisnałeś

A poza tym to próbna
więc lajt
23 lis 15:19
rumpek: To teraz tylko powtórzyć zwroty na list na jutro na angielski
23 lis 15:20
Pepsi2092: ja narazie rozszerzenia nie piszę próbnej, bo materiału z prawdopodobienstwa i stereometrii za
bardzo nie miałem dodatkowego więc się nie porwę, ale w maju też mnie to czeka
23 lis 15:21
Pepsi2092: a jutro bedzie rzeź
23 lis 15:22
rumpek: Też jeszcze nie miałem stereometrii a tym bardziej prawdopodobieństwa

A z czego jutro językową piszesz?
23 lis 15:23
Pepsi2092: Kurde z angielskiego

w sumie uczyłem się rosyjskiego ale nie wiem do czego mi sie ten jezyk
przyda w życiu

Jak się dostanę na PWr to może zaczne niemiecki ogarniac ale narazie nie ma
czasu bo matma z fizyką na zmiane, a reszte olewam totalnie. O angielski to się szczególnie
boje bo jak się ma nauczycielke ktora opowiada jakies glupoty całe 3 lata zamiast uczyć to
ciężko o dobry wynik potem
23 lis 15:28
Pepsi2092: a Ty z czego piszesz? angielski ?
23 lis 15:29
rumpek:
Najważniejsze zwroty w liście. I przede wszystkim forma listu:
Dear Sir / Maddam (lub Hello my friend) w zależność od formy listu

I tutaj pierwsze zawsze jakieś zdanie niedotyczące tematu, np.:
I'm writting this letter in connection with your offer (for example)
Potem już kropki ciachasz
I na końcu tak jak na początku − zdanie niedotyczące tematu
I podpis:
Best regards / Your faithfully
No i najgorsza i tak będzie słuchanka

na starcie zaznaczam False w pierwszym zadaniu

Bo przeważnie jest 3 x F i 2xT
23 lis 15:31
rumpek: Nom
23 lis 15:31
Agatka: niemiecki jest totalnie ciężki a jak się słucha Niemców to w ogóle ciężko zrozumieć o co
chodzi. tak że powodzenia
23 lis 15:32
rumpek: no w końcu to język hitlerowski

także nie ma "fajerwerków"
23 lis 15:33
Pepsi2092: hehe

mam jakies repetytorium to zajrze ale dzięki za strukturę tego listu

powiem Ci, że to
słuchanie to jest kpina, bo np w moim przypadku to jak puszcza to w takiej sali konferencyjnej
to bedzie takie echo że nic się nie usłyszy więc też w totka zagram
23 lis 15:35
rumpek: Ja tak miałem w czerwcu w mojej szkole na próbnej

jeszcze przy samym głośniku siedziałem
23 lis 15:37
Agatka: ale jak się go uczy od podstawówki i ciągle z innym nauczycielem to w ogóle totalna klęska a
jutro próbna matura masakra.......
23 lis 15:37
rumpek: No wiesz
Agata teoretycznie to niemieckiego to się uczę od 4 klasy podstawówki, a ang od 2
klasy gimnazjum

a i tak wiem więcej z ang

bardziej powszechny
23 lis 15:38
Agatka: no tak, ale mi jakoś ten angielski nie idzie chociaż czasem na lekcji szybciej przychodzi mi do
głowy słówko angielskie niż niemieckie
23 lis 15:41
rumpek: Bo jest bardziej powszechny, tak jak pisałem
23 lis 15:44
Pepsi2092: za te odwiedziny tych niemców 11 listopada w Wa−wie to wgl nie powinniscie się uczyc tego
języka
23 lis 15:47
Agatka: mimo to i już tak wolę zdawać niemca ale na rozszerzenie się nie porywam
23 lis 15:47
Agatka: no cóż ja na to poradzę to z czego mam zdawać maturę?
23 lis 15:48
rumpek: no wiesz

u mnie są takie "koksy" co uczą się ang od 1 klasy liceum, a idą na maturkę
z ang

w sumie jak w grupie rozszerzonej niemieckiego jest 12 osób, to tylko 4 pisze maturę
z niemca
23 lis 15:50
Pepsi2092: Walić maturę!

Zostańmy ninja
23 lis 15:52
rumpek: 
niektórzy zostali już ninja na forum
23 lis 15:53
Agatka: no u mnie w klasie 9 dziewczyn zdaje maturę z niemca a na samym początku chętnych było 15 osób
i też się przepisali ale wydaje mi się, że ciężko byłoby mi zdać angielski:(
23 lis 15:54
rumpek: No co ty, najważniejsze nauczyć się pisać wypracowania bo na tym można najwięcej nasiekać
23 lis 15:56
Agatka: no w sumie masz rację ale jak w tamtej grupie wyglądają lekcje to jednak wole zostać przy
niemieckim...
23 lis 15:57
rumpek: 
so it's good choice
23 lis 16:00
Agatka: czyli? poproszę na Polski lub jak da radę to na niemiecki
23 lis 16:01
rumpek: więc to jest dobry wybór
23 lis 16:02
rumpek: a na niemiecki hmm
weil, ist das gut wahl
bodajże
23 lis 16:03
rumpek: chociaż zamiast weil −> also lepiej pasuje
23 lis 16:04
ciekawa: Wracając do zadania
proszę o wyjaśnienie, dlaczego
|AD|2=4*6
23 lis 16:10
rumpek: xxx źle zrobił to zadanie, odszukaj mój pierwszy post i masz odpowiedź
23 lis 16:12
Kasia: spoookojnie

jeśli dostaniecie list nieoficjalny to piszecie co Wam przyjdzie do głowy (
oczywiście musicie jeszcze zawrzeć informacje, o które Was poproszą) i nie musicie się
przejmować czy używacie języka potocznego czy nie

a jak oficjalny to uważać jedynie by nie
pisać skrótami, nie popełniać typowego błędu popełnianego przez Polaków ( czyli pisanie you z
dużej litery, co jest oczywiście niepoprawne), pamiętać o początku Dear Sir lub Madam, i
podpisie yours faithfully lub yours sincerely i XYZ
23 lis 17:11