matura próbna
Kasia: Mam pytanie co do jednego z zadań jakie było na próbnej maturze.
Nie pamiętam dokładnie treści, ale to bylo coś takiego
Wykaz, ze przekatna prostopadloscianu o bokach a, b, c wynosi
√a2+b2+c2
Jak to można było wykazać, bo ja nie mogłam na nic wpaść
23 lis 12:37
Qlimax: podstawa prostopadłościanu ma boki a i b czyli przekątna ma długość √a2+b2
i wtedy powstał trójkąt prostokątny o bokach c, √a2+b2 i d(przekątna
prostopadłościanu).
Liczysz z Pitagorasa przekątną i masz
23 lis 12:40
Kasia: ale wtedy przy c 2 pozbede sie pierwiastka, co nie? a to tez mialo byc pod pierwiastkiem
23 lis 12:42
Qlimax: d2=c2 + √a2 + b22
d2 = c2 + a2 + b2
d = √c2 + a2 + b2
23 lis 12:44
Kasia: racja, cholerka, takie proste, a wydawało mi się nie do zrobienia

dzięki wielkie

jak
ogólnie oceniasz, na ile wydaje Ci się że napisałes/aś?
23 lis 12:46
Qlimax: narazie na 94% ale może byc więcej błędów
23 lis 12:47
Kasia: ahaaaaaaaa

a rozszerzoną też piszesz?
23 lis 12:47
Qlimax: a zrobiłas zadanie też na udowadnianie ale z trójkątem prostokątnym (chyba 27.)?
ja nie i wymyśliłem dopiero w drodze do domu
23 lis 12:48
Qlimax: tak w piątek
23 lis 12:48
Kasia: wlasnie nie do konca, tzn wiem, że bzdury napisalam i to nie jest udowodnienie.
oznaczylam sobie te dwa pozostale kąty jako α i β i napisalam ,ze suma ich musi wynosic 90
stopni, oraz,ze a+b > 0 stad niby ten sinα + cosβ>1 , ale nie mialam innego pomyslu to wolalam
cokolwiek zapisac niz zostawic puste.. za to udowodnienie, a raczej probe udowodnienia raczej
nie dadza mi ani 1 pkt, nie? to jak powinno być?

o, to w takim razie życze powodzenia !
23 lis 12:52
Qlimax: ja też nie miałem żadnego pomysłu i napisałem tylko że ta suma jest wieksza od 1 dla dowolnego
kąta ostrego

a teraz wydaje mi się że wystarczylo oznaczyc boki tego trójkąta jako a, b i c
i wtedy podtsawic ze te sinusy i cosinusy czyli by bylo
a+bc > 1 czyli a+b > c i to jest
zawsze prawda bo 2 dowolne boki trójkąta muszą dać razem więcej niż 3.
23 lis 12:55
Kasia: no racja, myslalam o sinusach itd, ale myslalam,ze mi to nic nie da

oby nas tak nie
zamroczyło na prawdziwej maturze
23 lis 13:14
miecz: strasznie zlamiłem.. 4 błędy w zamkniętych :c i 3 otwarte z błędami, no nic tylko się
pochlastać

dobrze, że to próbna dopiero
23 lis 13:15
Kasia: spoookojnie

to właśnie przynajmniej zmobilizuje do większej pracy teraz
23 lis 13:25