Jak obliczyć ile liczb dzieli sie przez 1000
Jurek: Zadanie 6. (15 pkt) Znajdź, liczbę wszystkich liczb naturalnych mniejszych lub
równych 1000, które są podzielne przez 3, 6 lub 13.
No i mi wychodzi, że podzielnych przez 3= 333 przez6=166, przez13=76.
Następnie( i tu juz nie jestem pewny) przez3i6= 83, 3i13=25, 6i13=12, a przez wszystkie3= 12.
Zapisuje tak: 333+166+76−83−25−12+12=467
Mógłby któś sprawdzić i ew. pokazać jakie błędy zrobiłem?
23 lis 11:02
sushi_ gg6397228:
przeciez liczby podzielne przez 6, to sa te same co podzielne przez 3
wypisz na piechote kilkanascie liczb, ktore sa podzielne przez 3, potem przez 6, potem przez 13
23 lis 11:08
Jurek: nie rozumiem. Możesz konkretniej ?
23 lis 11:10
sushi_ gg6397228:
wypisz liczby podzilene przez 3
3,6,9,12,15,......
wypisz liczby podzielne przez 6
6,12,18,24,...
wypisz liczby podzilene przez 13
13,26, 39, 52.,,,,,,
i teraz włącz MYŚLENIE
23 lis 11:13
aaaa: Każda liczba podzielna przez 6 jest podzielna przez 3, ale nie na odwrót.
23 lis 13:42
#62;#60;: Mam pytanie: Jak mozna skrocic ulamek dwiescie czterdziesci jeden tysiecznych?
27 sty 16:03
NazywamsieKasia:
241
−−−−−
1000
Jak mozna to skrocic? ↑
27 sty 16:06
NazywamsieKasia: Prosze pomozcie!
27 sty 16:08
ZK: Nie skrocisz tego bo 241 iest liczba pierwsza i dzieli sie tylko przez 1 i 241 a 1000 nie
podzielisz przez 241
27 sty 17:28