Oporniki
det 0 i hwdtel:
Dwa ogniwa o siłach elektromotorycznych ε1,ε2 i oporach wewnętrznych r1 ,r2
połączono równolegle.Do obwodu dołączono opór R.Jaki to powinien to być opór ,aby
przez jedno z ogniw prąd nie płynął?
Czy istnieje tylko jeden taki opór?Czy prąd może nie płynąć tylko przez ogniwo o mniejszej
bądź większej sile elektromotorycznej?
Nie zależy mi na dobrych radach odnośnie rozwiązania zadania,ale rzetelnej odpowiedzi
23 lis 10:38
Sławek:

Na podstawie napięciowego prawa Kirchhoffa dla oczka pierwszego (z lewej):
E
2 − I
2R
2 − I
1R
1 − E
1 =0
dla oczka drugiego
E
2 − I
2R
2 − I
RR = 0
Na podstawie prądowego prawa Kirchhoffa:
I
1 = I
2 + I
R
Wyznacz z pierwszego I
1, z drugiego I
2 i wstaw do trzeciego.
Oblicz R i wyciagaj wnioski.
Gdy przez ogniwo prąd płynie od bieguna ujemnego do dodatniego napięcie między biegunami ogniwa
jest mniejsze od jego siły elektromotorycznej o spadek napięcia na jego rezystancji
wewnętrznej.
Gdy przez ogniwo prąd płynie od bieguna dodatniego do ujemnego napięcie między biegunami ogniwa
jest większe od jego siły elektromotorycznej o spadek napięcia na jego rezystancji wewnętrznej
(spadek napięcia jest ujemny).
23 lis 15:53
hwdtel i det 0:
Umiesz ty czytać!Przede wszystkim nie prosiłem o instrukcję(a tym bardziej kiczowatą).
Miało być rozwiązanie i odpowiedż na kilka istotnych pytań.Jak nie chcesz lub nie
potrafisz to nie pchaj się na afisz.Z takim nastawieniem i arogancją nadajesz się tylko do
telewizjii.Tam za to czeka na ciebie odpowiednia robota! Czyli, spadaj z forum!,a pierdoły
opowiadaj w telewizji(do czasu!)
23 lis 16:25
Sławek:
Ten post powinieneś zaadresować do siebie.
23 lis 16:42
Rubren:
odpowiadajac twoim kiczowatym językiem:
hwdtel wsadz sobie izolator procelanowy(wiadomo gdzie) to ci prąd nie popłynie telewizyjna
prostytutko.
23 lis 18:16