aa
lllll: 4 dziewczynki i 6 chlopcow siedza na tym samym pniu debu. dziewczynki siedza obok siebie i
chlopcy tez.ile jest sposobow podadzzenia ich?
23 lis 10:04
xxx: Dziewczynki masz możliwość ustawić na 4! a chłopców na 6!, czyli ogólnie ustawień może być:
1*2*3*4*6*5*3*2*1
23 lis 12:20
Asia: czyli miało to być odpowiedz C? o ile kazdy mial tak samo ulozone odpowiedzi..
23 lis 12:30
Asia: miała*
23 lis 12:30
Qlimax: mi się wydaje że powinno być jeszcze *2 bo dziewczyny mogą siedzieć z prawej lub z lewej
ale miałem tez C
23 lis 12:32
Kasia: ja jeszcze nie miałam nawet tego działu na matmie, więc pooozdro! ale tak coś kombinowałam i
najbardziej poprawna wydawała mi się odpowiedz C, więc mam nadzieje,ze to jest ok

i jeszcze mam jedno pytanie, tam w otwartych bylo cos tez z kombinatoryki lub
prawdopodobienstwa, bylo cos tam 0,8, 0,7 dana suma i trzeba bylo podac iloczyn. Skorzystalam
z jednego wzoru ktory byl w tablicach i ten iloczyn wyszedl mi 0,5 . Czy tak mialo wyjsc?
23 lis 12:40
Pepsi2092: tak

Dobrze jest
23 lis 12:40
Kasia: yeaaa

a co Wam wyszło w ostatnim zadaniu otwartym, z tą piramidą?
23 lis 12:43
Pepsi2092: alfa=60 stopni

Znaczy kąt ale ja go alfa nazwałem
23 lis 12:44
Qlimax: tak jest Mi tez 60
23 lis 12:45
Pepsi2092: Kurde tylko 32 jakos nie mogłem zrobic bo by było 100% z tej matury

Zrobiłem wszystko i
godzina mi została na to zadanie i nie dałem rady
23 lis 12:46
Kasia: a moglibyście to rozpisać jak dokladnie zrobilscie? bo chciałabym wiedzieć gdzie zrobiłam błąd
23 lis 12:47
Kasia: które to było 32?
23 lis 12:47
Pepsi2092: O kurde Kasiu, powiem Ci że rysowanie na tym forum nie jest moją mocna strona

A bez rysunku
chyba się nie obejdze ?
23 lis 12:48
Pepsi2092: z okregięm wpisanym w trojkat
23 lis 12:48
23 lis 12:48
Pepsi2092: Ale dobra postaram sie zrobic to zadanie, takze niech nikt tutaj się nie wbija przede mnie bo
jak rysuje to juz w jakims celu
23 lis 12:49
Qlimax: trzeba bylo narysowac 3 promienie tego okręgu i podzielic 2 pozostałe boki na 2 czesci (jedna
czesc rowna 4 lub 6 a druga r) i rownanie kwadratowe z pitagorasa
23 lis 12:50
Pepsi2092: Niby tam znalazłem jakieś wzory w kartach pod koniec, ale tez nie zastosowałem odpowiednio i mi
nie wyszło.
23 lis 12:50
Pepsi2092: Musze to na spokojnie przetrawic, a dzisiaj nie ma az tyle czasu bo jutro ten nieszczesny
angielski a ja taki lamus jestem ze masakra z tego
23 lis 12:52
Kasia: kurcze bo zrobilam to zadanie, i wydaje mi sie,ze moj tok rozumowania byl prawidlowy, ale
jednak wynik wyszedl mi inny i obawiam sie,ze ten kąt to jakis za maly jak na piramide, choc
kto wie, roznie moga wygladac xD
23 lis 12:53
Qlimax: a ile Wam wyszło w zadaniu za 4 pkt na prawdopodobieństwo (rzut kostką)? 512?
23 lis 12:59
Pepsi2092:

to niebieskie to jest połowa przekątnej w kwadracie czyli
a√22 i z pitagorasa wyznaczasz
a bo krawedz boczna i wysokość masz podana. A jak masz a to ten odcinek przy kącie alfa to
jest polowa a i wyznaczasz go a nastepnie stosujesz tgα i liczysz
23 lis 13:00
Pepsi2092: tak
23 lis 13:00
Qlimax: w tym ostatnim zadaniu nie wpadłem na to żeby obliczyć 'a' w ten sposób ale ułożyłem jakiś
układ równań i tez wyszlo 60 stopni
23 lis 13:02
Pepsi2092: to nie ma znaczenia. ja jak teraz to robilem to wpadlem na to ze da sie krócej bo tam na
maturze to wyliczyłem wszystkie boki tego trójkata czerwonego niepotrzebnie
23 lis 13:03
Qlimax: ja też tak zrobiłem
23 lis 13:04
Qlimax: a jeszcze mam jedno pytanie. Zadanie zamknięte z liczeniem obwodu trapezu Ile Wam wyszło?
23 lis 13:05
xxx: 4 + √2
23 lis 13:07
Qlimax: mi też
23 lis 13:07
Pepsi2092:

a powiedz mi jeszcze jak wykazałeś 31 z tym sin α + cosα >1 bo ja nie wiem czy dobrze to
zrobiłem ale tak: abc
sinα=
bc
cosα=
ac
i podstawiłem pod tamto sin α + cosα >1
i wyszło tak :
a+bc>1 || *c
a+b>c a to musi byc spełnione zeby wgl ten trójkąt istniał więc jest
prawda czyli sinα+cosα>1 i wlasnie wiem czy to dobrze
23 lis 13:08
Pepsi2092: a w zamknietych z tymi wierzchołkami i krawedziami ile Wam wyszlo ? 3n+9 czy coś takiego ?
23 lis 13:09
Qlimax: ja tego w ogóle nie zrobiłem ale wymyśliłem ten Twój sposób juz po wyjsciu

Myśle ze dobrze
23 lis 13:10
Qlimax: tak
23 lis 13:10
Pepsi2092: oka

to dzięki

Sprawdzilismy sobie szybko i gitara

100% nie bedzie ale z 92 powinno byc
także tragedii nie ma

Zwijam, także powodzenia jutro na angliku
23 lis 13:12
Qlimax: dzięki U mnie wynik też 92−94%
23 lis 13:13
Kasia: są gdzieś może już jakieś odpowiedzi np. do zamkniętych?
23 lis 13:16
Qlimax: na stronie operonu jest napisane że dopiero jutro będą ale może gdzieś pojawią się szybciej
23 lis 13:18
23 lis 13:21