prawdopodb,
maturzysta: ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 11 ?
no i ja mam że jest ich 72, a w odpowiedziach jest że jest ich aż 81
nie wiem gdzie popełniam błąd
za odpowiedzi dziękuję
23 lis 00:04
Paweł: Podzielne przez 11: 11n
Skoro mają być trzycyfrowe to
a
1 = 110
a
n = 990
n = a
n / 11
n = 990 / 11 = 90. Jednak to 90 jest również z 11,22,33.... 99. Więc musisz odjąć te 9 liczb.
90−9=81.
Mam nadzieję, że wytłumaczyłem
23 lis 00:49
krystek: jeżeli a1=110 an=990 mamy wzór an=a+(n−1)*r stąd:
110+(n−1)*11=990 ⇒ 11n−11=880 ⇒11n=891⇒n=81
23 lis 09:30
maturzysta: to rozumiem że szukaliście liczb od 999 do pierwszej podzielnej przez 11 , a ja szukałem od 900
bo liczb trzycyfrowych jest 900 a nie 999 ... czy się mylę
23 lis 11:22
sushi_ gg6397228:
szukasz od 100 do 999
patrzysz jaka jest pierwsza liczba podzielna przez 11 oraz jaka ostatnia
23 lis 11:26
maturzysta: dwucyfrowe
10−99
trzy
100−999
cztero
1000−9999
itd ....
23 lis 11:42
sushi_ gg6397228:
Kto napisal, ze lcizb 3 cyfrowych jest 999

?
23 lis 11:45
maturzysta: jest ich 900 to dlaczego napisałeś ze od 999
23 lis 11:47
sushi_ gg6397228:
ostatnia liczba 3cyfrowa to 999
czytanie ze zrozumieniem sie kłania
23 lis 11:51
maturzysta: tak tak moja wina , dziękuję wszystkim
23 lis 11:54