PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Akson: W klasie Marcela jest 24 uczniów (razem z nim) , nauczyciel bierze do odpowiedzi 3. jakie jest
prawdopodobieństwo,że wybierze akurat Marcela ?
22 lis 23:48
m: 0,125 chyba ...
23 lis 00:11
m: uo
23 lis 11:07
m: up
23 lis 11:47
m: up
23 lis 11:55
sushi_ gg6397228:
masz kombinacje wypisz je
23 lis 11:58
m: nie wiem może ktoś sprawdzić
23 lis 11:58
sushi_ gg6397228:
zapisz je, a nie suchy wynik
23 lis 11:59
m: P(a) = 3
Ω=24
czy 24 po 3
nie wiem kiedy zastosować komb, a kiedy wariację ,,, nie wiem wiesz gdzie można znaleźć stronę
gdzie jest napisane co do czego
23 lis 12:00
sushi_ gg6397228:
trzeba zapamietac
kombinacje−−> kolejnosc nieistotna (czyli wybor kart, do druzyny)
permutacje i wariacje −−> kolejnosc istotna (liczby, numer pin, telefon itp)
23 lis 12:02
sushi_ gg6397228:
A−−> Marcel + dwoch kolegow z 23
Ω −−> 3 osoby z 24
wiec do poprawki
23 lis 12:03
m: czyli to jest komb ...
czyli 24 po 3 tak
23 lis 12:03
m: to niby jak to zapisać mian= 24 a licznik to jak
nie wiem możesz pokazać krok po kroku
23 lis 12:08
m: może ktoś to pokazać
23 lis 12:17
sushi_ gg6397228:
wzor na kombinacje jest ...
23 lis 12:30
m: no n po k
23 lis 12:39
sushi_ gg6397228:
to go zapisz w mianowniku −−> bedzie moc omega
23 lis 12:41
m: 850080 to mi wyszło z 24 po 3
23 lis 12:51
sushi_ gg6397228:
a Kto kazal wymnazac
23 lis 12:55
sushi_ gg6397228:
i jeszcze takie głupoty
23 lis 12:56
roman: up
23 lis 12:56
roman: poddaje się ...
23 lis 12:57
roman: ja też nie wiem
23 lis 12:57
sushi_ gg6397228:
rozpisz symbol Newtona, przeciez liczba wyjdzie 4cyfrowa a nie 850tysiecy
23 lis 13:02
23 lis 13:06
sushi_ gg6397228:
to go dalej rozpisz ile to wynosi
23 lis 13:08
roman: no i mamy
| 24! | | 20*21*22*23*24 | |
| = |
| skracamy i ... |
| (3!)(19!) | | 3! | |
23 lis 13:08
sushi_ gg6397228:
ciekawe 24−3==19
23 lis 13:10
23 lis 13:11
roman: ok to ma,my 4048 i co dalej
23 lis 13:14
roman: sushi jesteś jeszcze
23 lis 13:18
sushi_ gg6397228:
znowu strzelasz
zapisz co zostalo, bez wymnazania
23 lis 13:25
23 lis 13:47
sushi_ gg6397228:
na dole brakuje 3! rozpisujemy to i skracamy z licznikiem
23 lis 13:48
sushi_ gg6397228:
a jakim sposobem i ... to juz policzysz, to Twoja głowa
23 lis 14:01
roman: to juz nie bedzie problemu dziękuję Tobie
23 lis 14:04