Jak to obliczyć?
Panina: Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego (an), znając jego dwa wyrazy:
a2=1
a4=14
22 lis 23:34
rumpek:
a
2 = a
1q
a
4 = a
1q
3
22 lis 23:38
Eta:
| a4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = q2 => q2= |
| => q= |
| lub q= − |
| |
| a2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | a2 | |
a1= |
| => a1= 2 lub a1=2 |
| | q | |
są dwa takie ciągi a
n= a
1*q
n−1
| | 1 | |
dla a1=2 i q= |
| an=..... |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla a1=−2 i q= − |
| an=..... |
| | 2 | |
22 lis 23:45
Panina: Dzięki wielkie
22 lis 23:53
mm: podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego ( an ) znając jego dwa wyrazy a3=3 i a5=27
10 wrz 21:23
Piotr:
dodaj nowe zadanie a nie wcinaj sie w stare posty.
10 wrz 21:26
aaa: napisz wzór ogólny ciągu wiedząc że kolejnymi początkowymi wyrazami są: 3/4,1,4/3,16/9
1 kwi 16:50