Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A, o środku w punkcie S, jeśli
Anna: A(4,7); S(−2,1)
22 lis 22:52
Anna: Proszę o pomoc.
22 lis 22:53
Basia:
policz r=|AS|
a potem podstaw do równania okręgu
(x−a)2+(y−b)2 = r2
i ewentualnie przekształć do postaci ogólnej (czyli pozbądź się nawiasów)
a,b to współrzędne środka okręgu
22 lis 22:55
Qba: nic prostszego
(x − x0)2 + (y − y0)2 = r2
środek (−2, 1):
(x + 2)2 + (y − 1)2 = r2
przechodzi przez (4,7):
(4 + 2)2 + (7 − 1)2 = r2
36 + 36 = r2
r2 = 72
ostatecznie:
(4 + 2)2 + (7 − 1)2 = 72
22 lis 22:59
Basia:
i to ostatnie to równanie okręgu ? oj coś się na samym końcu pokręciło
równanie to:
(x+2)2+(y−1)2 = 72
możliwe, że jest wymagane przekształcenie go do postaci ogólnej
22 lis 23:02
Qba: oczywiście, skopiowałem nie tą linijkę co chciałem
22 lis 23:03