liczby
Aś: liczba |5−2|+ |1−6| jest równa:
wychodzi mi −2 a w odpowiedziach jest ze ma byc 8?
Zrobilam tak: |5−2|+ |1−6|=3+(−5)=−2
22 lis 22:32
Basia:
znasz definicję wartości bezwzględnej ?
|−5| = 5
22 lis 22:37
mateusz: nie wiem jak jest dokładnie z wartoscią bezwzględną ale |5−2|+|1−6|=|3|+|−5|=3+5=8
22 lis 22:38
Aś: a to cos mi sie pomieszalo.. wydawalo mi sie ze jesli w tym nawiasie |...| wychodzi liczba
ujemna to wtedy ją sie na ujemna zamienia ale najwyrazniej zle myslalam dziękuje bardzo za
pomoc.
22 lis 22:40
Basia:
to nie jest nawias; to |...| jest symbol wartości bezwzględnej
22 lis 22:43
rumpek:

|a − b| = |b − a|
22 lis 22:44