matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granice ciągów
Rafał:
2n
2
+5
lim (
)
4
n
2
−
3
2n
2
−7
x→
∞
lim
√
36n
2
+ 5n − 9 − 6n
x→
∞
22 lis 22:14
Rafał:
pomoże ktoś?
23 lis 22:41
ZKS:
12
lim
n →
∞
((1 +
)
2n
2
− 7
)
(4n
2
− 3)/(2n
2
− 7)
=
2n
2
− 7
= (e
12
)
2
= e
24
23 lis 22:49