Zbadać monotoniczność ciągu
Rafał:
22 lis 22:09
Basia:
zapisz a
n+1 i wylicz różnicę a
n+1−a
n
próbuj coś sam zdziałać
22 lis 22:27
Rafał: no dobra, licze i dalej co? siódemki sie skracają i co potem zrobić? pomocy!
23 lis 22:41
Basia:
| | 2n+1+7 | | 2n+7 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| | 3n+1−5 | | 3n−5 | |
| (2n+1+7)(3n−5) − (2n+7)(3n+1−5) | |
| = |
| (3n+1−5)(3n−5) | |
| 2*2n*3n−10*2n+7*3n−35−(3*2n*3n−5*2n+21*3n−35) | |
| = |
| 3*3n*3n−15*3n−5*3n+25 | |
| −2n*3n−15*2n+28*3n | |
| = |
| 3*3n*3n−20*3n+25 | |
| (28−2n)*3n − 15*2n | |
| |
| 3n(3*3n−20)+25 | |
dla n≥2 mianownik >0
dla n≥5 licznik <0
czyli dla n≥5 ułamek <0
od piątego wyrazu począwszy ciąg maleje
natomiast
a
1,a
2, a
3 i a
4 trzeba policzyć i zobaczyć jak ciąg zachowuje się "w całości"
| | 4+7 | | 11 | | 121 | |
a2 = |
| = |
| = |
| |
| | 9−5 | | 4 | | 44 | |
| | 8+7 | | 15 | | 30 | |
a3 = |
| = |
| = |
| |
| | 27−5 | | 22 | | 44 | |
sprowadź jeszcze a
3 i a
4 do wspólnego mianownika żeby móc z czystym sumieniem powiedzieć,
że jest malejący począwszy od a
2
w całości nie jest monotoniczny bo a
1< a
2
23 lis 23:21
Basia:
właściwie wystarczy policzyć a1, a2 i a3 żeby powiedzieć krótko, że nie jest monotoniczny
23 lis 23:22