funkcja kwadratowa
gosiunciaaaa: dana jest funkcja f(x)=x2+x-12 Wówczas:
a) funkcja nie ma miejsca zerowego
b) funkcja jest rosnąca w przedziale<1;+∞)
c) zbiorem wartości funkcji jest zbiór <-12; +∞)
d) funkcja przyjmuje wartosci dodatnie w przedziale (-4;3)
18 mar 20:37
kaczor: b
18 mar 21:12
gosiunciaaaa: a czemu tak
18 mar 21:12
kaczor: wylicz sobie Δ sprawdz miejsca zerowe, narysuj wykres i odczytaj z niego to.
to ja moze pozaprzeczam
a) funkcja ma 2 miejsca zerowe ponieważ Δ>0 (x1=3 x2=-4)
b) Jak narysujesz to z rysunku widać ze tak jest.
c) zbiór wartości czyli Y. wierzchołek paraboli az tak nisko nie sięga. z postaci
kanonicznej mozesz to sprawdzić
d) w tym przedziale funkcja osiąga wartości ujemne.
18 mar 21:17
gosiunciaaaa: aha dzięki
18 mar 21:18
kaczor: ale moze niech to ktoś zweryfikuje

jestem zwyklym uczniem z LO
18 mar 21:18
gosiunciaaaa: ok
18 mar 21:21
Bogdan:
Wierzcholek paraboli W = (xw, yw)
xw = -1/2
Funkcja jest rosnąca w przedziale <-1/2, +∞)
Żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
18 mar 22:18