napisz
kwiatek1: Napisz równania prostych stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k: o(x−2)2+(y−3)2=1
k:y=x
22 lis 22:03
rumpek:
(x − 2)
2 + (y − 3)
2 = 1
y = −x + b
(x − 2)
2 + (−x + b − 3)
2 = 1
Rozwiązujesz te równanie, wiedząc że jest styczny gdy Δ = 0
(b −x − 3)(b −x − 3) = b
2 − bx − 3b −bx + x
2 + 3x − 3b + 3x + 9 = ...
Podstawiasz i masz b
22 lis 22:06
kwiatek1: dziękuję
22 lis 22:09
Eta:
2 sposób :
równanie stycznej: y= −x+b w postaci ogólnej: −x−y+b=0
S(2,3) r=1 warunek: odległość d punktu S od stycznej d=r
|b−5|=
√2 => b−5=
√2 lub b−5= −
√2
b= .... lub b= ....
to styczne mają równania : y= ...... y=....
22 lis 22:14
rumpek:
22 lis 22:14
Eta:
22 lis 22:15
kalina12: 
22 lis 22:18
nina: dziedziną funkcji f(x)=pod pierwiastkiem x + 2 przez x jki jest zbiór tej funkcji?
22 lis 22:30
rumpek: to nie twój dział, załóż inny temat
jeżeli o to chodzi to rozpatrz:
x + 2 ≥ 0
x ≠ 0
22 lis 22:36