aa
szybka POMOC!!!!prosze!: HELP





(x
2-4)(x
2-4x+4)(x
2-6x+8)(x
2+4x+4)<0
(2x
2-x-5)(x
2-9)(x
2-3x)≤0
x
4+8x
3+12x
2≥0
4|x|-|x|
3≤0
|x-1|
3-3|x+1|
2≥0
|x
3-3x-2|≤x
3-3x-2
18 mar 20:37
Basia: Podpowiadam
18 mar 22:06
Basia:
ad1.
Zastanów się jak inaczej zapisać wyrażdenia w nawiasach
np. x2 - 4 = (x-2)(x+2)
drugie to kwadrat różnicy
czwarte kwadrat sumy
trzecie rozłożyć na czynniki przy pomocy Δ i pierwiastków
ad2.
jak (1)
ad3.
wyłącz x2 przed nawias
ad4.
x≥0 ⇒ |x| = x i mamy 4x - x3≤0
x<0 ⇒ |x| = -x i mamy -4x + x3 < 0
wyłączyć x przed nawias, wyrażenie w nawiasie rozłożyć na czynniki
5 i 6 za chwilę
18 mar 22:12