Określ wzajemne położenie prostej l: y=x i okręgu o: x^2+y^2+8x-2y+13=0
Patka:): Określ wzajemne położenie prostej l: y=x i okręgu o: x
2+y
2+8x−2y+13=0
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania

**
22 lis 20:32
Aga: Środek okręgu: S(−4,1)
promień
r=√16+1−13=2
prosta w postaci ogólnej
x−y=0
znajdź odległość d środka okręgu od tej prostej.
Jeśli d=r, to prosta ma 1 punkt wspólny z okręgiem
d>r 0 punktów wspólnych
d<r 2 wspólne.
22 lis 20:38
Patka:): Aga załóż nowy temat a nie w moim
22 lis 20:41
Patka:): Proszę pomóżcie mi..
22 lis 20:43
Aga: Dałam Ci tylko wskazówki.
22 lis 20:45
sushi_ gg6397228:
Juz Tobie rozwiazała zadanie
22 lis 20:46
Patka:): aha to sory ale mi jest potrzebne pełne zadanie z rozwiązaniem

proszę rozwiąż mi to
22 lis 20:46
Aga: x
0=−4, y
0=1
A=1, B=−1, C=0
Podstaw do wzoru.
22 lis 20:50
Patka:): dobra wyszło mi tak jak z tyłu książki wielkie dzięki

22 lis 20:57