funkcja kwadratowa
gosiunciaaaa: Piotr postanowił ulokować w banku kwote 5000zł na lokacie dwuletniej o kapitalizacji
rocznej. Jakie powinno być oprocentowanie lokaty, aby po dwóch latach za zgromadzone
pieniądze mógł wykupić dwutygodniowe wczasy za granicę w cenie 5400 zł POMOCY

!
18 mar 20:18
18 mar 20:41
tim: Wzór na kapitalizację odsetek to:
kwota * (1 + (procent/100))ilość okresów = kwota z odsetkami
5000 * (1 + (x/100)2 = 5400 / 5000
(1 + (x/100))2 = 1,08 √
1 +x/100 = 1,039
x / 100 = 0,039
x ≈ 4
Oprocentowanie to 4%.
18 mar 20:55
Eta: Ja Ci pomogę

mam pytanie ? czy znasz wzór na procent składany?
K
k = K
p ( 1 +p)
n
czy ma być z f. kwadratowej ?
czekam na odp!
18 mar 20:55
Eta: tim


wróciłeś chyba z galaktyki

wyprzedziłeś mnie

pozdrawiam !
18 mar 20:56
gosiunciaaaa: z funkcji kwadratowej
18 mar 20:57
tim: No, miałem już 15 minut temu to zrobić, ale uczę się na wypracowanie. Jak ja nienawidzę
polskiego

A ogólnie to tak. Codziennie jestem coraz szybszy ^^.
18 mar 20:58
tim: Jeżeli z funkcji kwadratowej to Eta w ruch!
18 mar 20:58
wb: 5000(1+x)2=5400 x=0,3923 czyli około 3,9223%
18 mar 20:58
gosiunciaaaa: jak procent obliczyć
18 mar 21:04
gosiunciaaaa: ja jestem na rozszerzonym polaku

18 mar 21:05
tim: gosiuncia pewnie nienawidzisz matmy ^^
18 mar 21:06
kaczor: taki kiedyś wierszyk miałem w gimnazjum

"jeśli procent chcesz utworzyć przez 100%
musisz mnożyć"
18 mar 21:06
gosiunciaaaa: niom matmy nie
18 mar 21:08
gosiunciaaaa: dana jest funkcja f(x)=x2+x-12 Wówczas:
a) funkcja nie ma miejsca zerowego
b) funkcja jest rosnąca w przedziale<1;+
∞)
c) zbiorem wartości funkcji jest zbiór <-12; +
∞)
d) funkcja przyjmuje wartosci dodatnie w przedziale (-4;3)
a to jak
18 mar 21:09
kaczor: to bedzie b.
18 mar 21:13
gosiunciaaaa: a czemu b
18 mar 21:16
matma: wylicz deltę oblicz miejsca zerowe narysuj przyblizony wykres i odpowiedź będzie gotowa
19 mar 19:03